beta
Petak 09. 06. 2023

STVARI KOJE ĆE VAM BITI DRAGO ZNATI

7 pitanja koja morate pitati roditelje dok su još živi

Objavljeno:04.03.2020 - 11:35
Nostalgicno » Lifestalgija
A A A Times Arial

Uvijek postoje neke, najčešće velike, praznine u našem znanju o stvarima koje uključuju naše roditelje i druge starije rođake. S obzirom da su to stvari koje bi svakako trebali znati, portal Huffington Post sastavio je popis pitanja koje biste svakako trebali pitati svoje roditelje.

1. Ko su ljudi na našim starim porodičnim fotografijama?

Nema boljeg trenutka od sadašnjeg da sakupite sve porodične fotografije i za svaku od njih tačno utvrdite kad je snimljena i ko je sve na njoj. Kad to jednom učinite, napravite digitalnu verziju fotografije. Papir ne traje vječno, niti naša sjećanja na neki događaj. A svakako bi bilo lijepo znati i prezime te neke izvjesne osobe koja se na fotografiji tako slatko smije s vašim djedom odjevenim u vojnu uniformu. Gdje je ta stara fotografija na kojoj piše "Ljeto, 1950"' napravljena? Ili možda ova fotografija na kojoj je baka trudna? Je li to bilo dok je nosila mamu ili njezinu sestru, vašu tetku?

2. Odakle smo svi došli?

Ne, ne mislimo sada na "onaj" razgovor o cvijeću i pčelama. Mnoge od naših porodica emigrirale su u zemlje koje trenutno zovu domom. No gdje su bili prije? Od svojih starijih rođaka sakupite što više detalja možete o istoriji svoje porodice. Kako je porodica došla tu gdje je danas i zbog čega se krenulo na put? Da li je prezime vaše porodice koje i vi danas nosite nekada bilo možda drugačije? Vaše šanse da usmenim putem doznate istoriju vaše porodice, svakim su danom sve manje.

– –>

 

1 2 3

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!