SUTRA JE ĐURĐEVDAN! Ovu stvar NIKAKO ne smijete da uradite ukoliko želite dobro zdravlje

Kiosk
SUTRA JE ĐURĐEVDAN! Ovu stvar NIKAKO ne smijete da uradite ukoliko želite dobro zdravlje
Pravoslavni vjernici sutra obilježavaju Svetog Đorđa.

Pravoslavni vjernici sutra obilježavaju Svetog Đorđa.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici sutra slave Svetog Đorđa, a Đurđevdan je jedna od najčešćih slava koje se svetkuju u Srbiji.

Legendi o svetom Đorđu prethodi priča o njegovom životu. Naime, Sveti Đorđe ili Sveti Georgije, rođen je u maloazijskoj oblasti Kapadokiji, u bogatoj i uglednoj hrišćanskoj porodici. Kad mu je otac poginuo, s majkom se preselio u Palestinu, na njeno porodično imanje, gdje je stekao visoko obrazovanje.
Kult svetog Đorđa začet je ubrzo poslije njegove pogibije,prenosi Pink.rs. Na mjestu gdje se nalazio njegov grob u Lidiji, za vrijeme vladavine cara Konstantina (306–337) podignut je hram posvećen njemu. U tu crkvu su prilikom osvećenja uz Nikomidije prenete mošti svetog Đorđa. Uspomena na taj dan praznuje se 16. novembra kao Đurđic.

Narod na Đurđevedan, rano pre zore, odlazi u prirodu zajednički na “đurđevdanski uranak”, na neko zgodno mjesto u šumi koje se izabere, na proplanku ili pored rijeke.

Spavalice, ovo je loša vijest za vas! Na Đurđevdan treba poraniti i ne valja spavati preko dana. Ako to uradite, rizikujete da vas glava boli preko cijele godine. Ipak, narod je i za ovo smislio lijek. Ako vam se već desi da danas zadremate, onda na Markovdan treba “spavati na istom mjestu”.

Ne propustite