Ove namirnice su opasne po zdravlje vaših ljubimaca!

Kućni ljubimci
Ove namirnice su opasne po zdravlje vaših ljubimaca!
Pojedine namirnice mogu biti opasne za vaše ljubimce. Znamo da ljubimci vole sve da pomirišu, ali morate biti na oprezu ukoliko želite da zaštite zdravlje vaših ljubimaca.

Pojedine namirnice mogu biti opasne za vaše ljubimce. Znamo da ljubimci vole sve da pomirišu, ali morate biti na oprezu ukoliko želite da zaštitite zdravlje vaših ljubimaca.

U nastavku vam donosimo spisak namirnica koje su opasne po zdravlje vaših ljubimaca:

Luk, bijeli luk, praziluk

Ove namirnice mogu da uzrokuju anemiju ili oštećenje bubrega kod životinja. Ukoliko vaš ljubimac pokazuje slabost ili ima nadražen želudac, to su vam znakovi da je pojeo neku od ovih namirnica.

Čokolada

Svi znamo da psi obožavaju ovu poslasticu. Morate da znate da su najopasnije čokolada za kuhanje i tamna čokolada, jer kakao u čokoladi sadrži teobromin koji je opasan za životinje. Posljedice konzumiranja ove čokolade od strane vaših ljubimaca su proljev, problemi sa disanjem i zastoj srce. Preporučuje se jedino bijela čokolada.

Žvakaće gume bez šećera

Psi i mačke ne mogu da svare ksilitol, vještački zaslađivač koji se nalazi u žvakaćim gumama. U najgorem slučaju to može uzrokovati smrt, a druge posljedice su oštećenja jetre.

Koštice

Koštice od šljiva, breskvi, trešanja i jabuka opasne su jer mogu da zatvore disajne organe vaših ljubimaca, a jednako su opasne i ako zastanu u njihovom probavnom traktu.

Buđava hrana

Ostaci hrane koji se lako ubuđaju (hljeb, tjestenina, sir) kod njih mogu izazvati povraćanje, drhtanje i neurološke probleme.

Kafa

Kafa kod životinja izaziva povraćanje i ubrzan rad srca. Kafa bez kofeina manje je opasna i ona će kod životinja uglavnom izazvati samo proljev.

Aspirin i ostali protivupalni lijekovi

Morate sa oprezom pristupati prilikom davanja lijekova vašim ljubimcima.

Dezorijentisanost, gubitak apetita, povraćanje i krvava stolica neki su od simptoma trovanja aspirinom kod mačaka. Kod pasa, trovanje aspirinom može da izazove probavne smetnje, teškoće s disanjem, neurološke probleme i zastoj bubrega.

 

Ne propustite