Ovih osam stvari govori da ste izuzetno pametni

Kiosk
Ovih osam stvari govori da ste izuzetno pametni
Postoji nekoliko naučno dokazanih signala koji ukazuju na to da ste jako, jako inteligentni.

Postoji nekoliko naučno dokazanih signala koji ukazuju na to da ste jako, jako inteligentni. Ili bar inteligentniji od prosjeka. Provjerite koliko od ovih osam vi možete da "štiklirate".

 
"Markeri" koji ukazuju na to koliko ste inteligentni znatno su suptilniji od "članstva u Mensi" i lako ih je previdjeti, naročito ako niste sigurni na šta bi trebalo da obratite pažnju. Ali, bez brige, postoji nekoliko naučno dokazanih signala koji ukazuju na to da ste jako, jako inteligentni. Ili bar inteligentniji od prosjeka. Provjerite koliko od ovih osam vi možete da "štiklirate".
 
Vi ste prvorođeno dijete
 
Ako ste najstarije dijete u porodici, to je nešto kao mali poklon koji vam je sudbina namijenila. Prvorođena djeca postižu bolje rezultate na testovima inteligencije od mlađe braće i sestara, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Edinburgu. A ono što je naročito zanimljivo je da se ta superiornost da uočiti već oko prvog rođendana.
Naučnici su tokom istraživanja pratili 5.000 mališana, i to tokom dugog vremenskog perioda, od kasnijih faza trudnoće njihove majke, pa do 14. rođendana.
 
Mali ispitanici su tokom tih 14 godina testirani na svake dvije godine, testovima koji su provjeravali njihove vještine prepoznavanja slova, riječi (na osnovu pokazanih slika), a kasnije i čitanja.
 
Ispostavilo se da su, iako su roditelji koji su imali više djece u jednakoj mjeri podržavali svako dijete na emocionalnom nivou, prvorođena djeca ipak imala značajno bolje rezultate na ovim testiranjima već od najranijeg uzrasta.
 
Moguće je da ovome doprinosi i to što roditelji obično imaju manje vremena (i živaca) za aktivnosti koje pospješuju razvoj inteligencije, kao što su čitanje ili sviranje muzičkih instrumenata, sa drugim, trećim i svakim sljedećim djetetom. Surovo, ali istinito.
Kakva su prva, srednja, najmlađa djeca

– –>

 

Ne propustite