Budućnost je zastrašujuća i može biti pogubna za ljudski rod!

Nauka i tehnologija
Budućnost je zastrašujuća i može biti pogubna za ljudski rod!
Još uvijek niste zabrinuti?

Većina tehnoloških vizionara ima različite poglede na budućnost, ali se gotovo svi slažu u jednom – svi bi trebali biti nervozni mogućim dolaskom umjetne inteligencije.

Steve Wozniak, suosnivač Applea i programerski ekspert, dao je svoja osobna predviđanja o štetnom utjecaju umjetne inteligencije na budućnost čovječanstva i tako se pridružio osobama poput Elona Muska, Billa Gatesa i Stephena Hawkinga.

Kompjuteri će zamijeniti ljude, u to nema sumnje“, započeo je Wozniak razgovor za „The Australian Financial Review“.

Nedavna tehnološka dostignuća su ga uvjerila da je pisac Raymond Kurzweil, koji je u svojoj knjizi „Doba duhovnih mašina“ (1999) predvidio da će mašinska inteligencija nadmašiti onu ljudsku u narednih nekoliko desetljeća, bio na tragu nečega.

Poput Stephena Hawkinga i Elona Muska, slažem se da je budućnost zastrašujuća i vrlo loša za ljude. Ako napravimo ove uređaje, koji će za nas preuzeti brigu o svemu, oni će s vremenom misliti brže od nas i riješit će se sporih ljudi, kako bi kompanije bile učinkovitije“.

Musk, direktor poznatog proizvođača električnih automobila Tesla Motors, bio je najglasniji u isticanju zabrinutosti o vještačkoj inteligenciji, nazvavši je „najvećom egzistencijalnom prijetnjom“ za čovječanstvo. On je investitor u DeepMindu i Vicariousu, dva AI pothvata, ali on zapravo „ne pokušava napraviti nikakav povrat ulaganja“, kazao je prošlog ljeta. „Samo želim biti u toku sa onim što se događa. Niko ne očekuje špansku inkviziciju, ali morate biti oprezni“.

U međuvremenu, Bill Gates je izrazio sličnu zabrinutost.

Slažem se sa Elonom i mnoštvom drugih i ne razumijem zašto neki ljudi nisu zabrinuti“, kazao je najbogatiji čovjek na svijetu.

Slično, fizičar Stephen Hawking upozorava „da bi razvoj potpune umjetne inteligencije mogao značiti kraj čovječanstva“.

To je scenarij koji ne sluti na dobro za našu budućnost.

Ljudi, koji su ograničeni sporom biološkom evolucijom, ne bi se mogli natjecati, zbog čega bi bili zamijenjeni“.

Još uvijek niste zabrinuti? Wozniak jeste.

Hoćemo li biti bogovi? Hoćemo li biti porodični kućni ljubimci? Ili ćemo biti mravi, koji će biti pregaženi? Više o tome zaista ne znam“. 

Ne propustite