ODMAH IDITE DOKTORU! Ovih šest simptoma ne smijete ignorisati

Zanimljivosti
ODMAH IDITE DOKTORU! Ovih šest simptoma ne smijete ignorisati
Ljudi uglavnom ignoriraju većinu sitnih bolova koje ih smetaju na dnevnoj bazi, kao na primjer bol u vratu nakon spavanja na kauču.

1. Slabost u rukama i nogama

Slabost ili ukočenost u jednoj ruci, nozi ili na jednoj strani lica može biti znak moždanog udara. Ostali znakovi su slaba ravnoteža, maglovit vid, vrtoglavica ili poteškoće pri hodanje.

Ako osjetite bilo koji od navedenih simptoma, treba se hitno javiti liječniku.

- Ako se moždani udar dijagnosticira rano, njegove posljedice se mogu ublažiti ili posve ukloniti. Nemojte ići kod doktora i čekati, nazovite hitnu. Ako dobijete lijek za razbijanje ugrušaka u roku od 4-5 sati nakon prvog simptoma, drastično ćete smanjiti rizik od dugotrajnih posljedica udara - objašnjava internist dr. Jacob Teitelbaum.


2. Bol u prsima

Kod boli u prsima - male, kratke, duge ili lagane, bolje je ne riskirati.

- Svaku bol u prsima, pogotovo onu koju prati znojenje, kratki dah ili slabost treba shvatiti ozbiljno i što prije otići doktoru. Bol u prsima ili pritisak u grudima, pogotovo za vrijeme neke fizičke aktivnosti, mogu ukazivati na infarkt ili bolesti srca. Isto tako, mogu biti i znak pomicanja ugruška u plućno krilo - objašnjava dr. Shilpi Agarwal.

3. Osjetljivost i bol u stražnjem dijelu potkoljenice

Osjetljivost i bol mogu biti simptomi krvnog ugruška u nozi, koji se još zove i duboka venska tromboza. Bol se može pojaviti nakon što dugog sjedenja ili kod bolesnika koji moraju stalno ležati. Ako je riječ o ugrušku, čovjek će vjerojatno najviše osjećati bol kad stoji ili kad hoda. Moguće je i oticanje uda, crvenilo te osjetljivost na dodir.

- Ako želite provjeriti je li u pitanju ugrušak, savijte nožne prste prema gore i ako vas boli noga, moguće je da imate trombozu - objašnjava dr. Teitelbaum.


 

Ne propustite