Šef Pentagona odbija otkriti broj žrtava "majke svih bombi"

Svijet
Šef Pentagona odbija otkriti broj žrtava "majke svih bombi"
Nakon zaglušujuće eksplozije američke "majke svih bombi" u Afganistanu, uslijedila je tišina o šteti koju je ona uzrokovala

Nakon zaglušujuće eksplozije američke "majke svih bombi" u Afganistanu, uslijedila je tišina o šteti koju je ona uzrokovala, piše Washington Post.

 Američki ministar obrane Jim Mattis izjavio je da ne namjerava govoriti o procjenama štete koju je nanijela najveća nenuklearna bomba u Afganistanu.
 
"Ovo je ogromna okrutnost prema stanovnicima Afganistana"
 
Bomba je korištena prvi put u povijesti u napadu 13. aprila na kompleks tunela i spilja pokraj granice s Pakistanom. Iz američke vojske su javili da je bomba od 11 tona "učinkovito neutralizirala obrambeni položaj ISIS-a".
 
Međutim, bivši afganski predsjednik Hamid Karzai je upotrebu ove bombe nazvao "ogromnom okrutnošću prema stanovnicima Afganistana".
 
"Ne procjenjujemo rezultate ratnih akcija samo brojem ubijenih neprijatelja"

 Afganska vlada procijenila je da je u napadu ubijeno više od 90 militanata te izjavilo da nije ubijen ni jedan civil. Novinari su u Izraelu zatražili od Mattisa procjenu štete koju je bomba nanijela, ali on je odbio o tome govoriti.
 
"Već mnogo godina ne procjenjujemo rezultate ratnih postupaka samo brojem ubijenih neprijatelja", rekao je Mattis.
 
Pentagon ipak i dalje objavljuje brojeve ubijenih
 
Ipak, Pentagon ponekad objavljuje broj ubijenih u napadima na ekstremiste. Tako su 20. siječnja objavili da je u napadu ubijeno više od 100 militanata al-Kaide u Siriji.
 
Isti dan je Pentagon izjavio da je ubijeno više od 150 pripadnika al-Kaide od 1. siječnja. Pet dana kasnije također su javili da su američke snage ubile pet boraca al-Kaide u Jemenu.
 
Mattis nije javno komentirao ove brojeve. Rekao je da je naučio na primjeru rata u Vijetnamu kada je pretjerani broj žrtava potkopao vjerodostojnost SAD-a. 

Ne propustite