UKINUTE PRESUDE DVOJICI LJEKARA: Djevojčica umrla zbog nesavjesnog liječenja

Region
UKINUTE PRESUDE DVOJICI LJEKARA: Djevojčica umrla zbog nesavjesnog liječenja
Otorinolaringologu dr Darku Civkarovskom(42) i anesteziologu Zdravstvenog centra u Vranju dr Slaviši Kanačkom (55), koji su zbog nesavjesnog liječenja preminule Dijane Marinković (5) iz Ćukovca zaradili po tri godine robije, biće ponovovljeno sudjenje.

Otorinolaringologu dr Darku Civkarovskom(42) i anesteziologu Zdravstvenog centra u Vranju dr Slaviši Kanačkom (55), koji su zbog nesavjesnog liječenja preminule Dijane Marinković (5) iz Ćukovca zaradili po tri godine robije, biće ponovovljeno suđenje.


Nepravosnažnu presudu Krivičnog vijeća Osnovnog suda u Vranju,kojim je 7.novembra 2016.godine predsjedavala sudija Dragana Tasić, ukinuo je Apelacioni sud u Nišu, zbog čega je predmet vraćen na ponovno suđenje.

Osnovni sud u Vranju dvojici okrivljenih specijalista izrekao je mjeru zabrane ljekarskom profesijom pet godina poslije izdržane zatvorske kazne.

Osnovni sud u Vranju dr Darka Civkarovskog i dr Slavišu Kanačkog proglasio je krivim zbog toga što su 8. januara 2011. godine, od 2.45 do 4.45 časa,prilikom pružanja pomoći nesavjesno postupili i navodno prouzrokovali smrt petogodišnje djevojčice Dijane Marinković.

vranje

Ljekari su kobne večeri dežurali na Dječijem odjeljenju Opšte bolnice vranjskog Zdravstvenog centra.

Poslije prijema u Službi hitne medicinske pomoći djevojčicu su bez pregleda uputili na Dječije odjeljenje. Dijanini roditelji Ivana i Bojan Marinković naišli sun a zaključama vrata,koja su provalili, jer se njihova ćerka gušila zbog zatvaranja disajnih puteva na početnom dijelu grkljana.


U zbrinjavaju djevojčice učestvovalo je petoro ljekara specijalista. O smrti Dijane rodizelje je u 4.45 časa obavijestio dr Slaviša Kanački.

Prema nalazima i mišljenjima sudsko-medicinskih vještaka iz Beograda i Niša, dvojica vranjskih ljekara specijalista nesavjesno su liječili malenu Dijanu, jer nisu prepoznali neposrednu životnu ugroženost djeteta,prenosi Alo.

Vještaci su naveli da ljekari nisu obavili preglede iz domena svojih specijalnosti i nisu organizovali hitan transport životno ugrožene djevojčice u operacionu salu.Dijana Marinković bolovala je od akutnr upale sluznice. Umrla je zbog jake upale grla.Ljekare ponovo čeka suđenje zbog teškog dijela protiv zdravlja ljudi.

Ne propustite