UPOZORENJE

OPREZ: Evo koliko dana smijete da JEDETE kuhana jaja prije nego što postanu OPASNA po zdravlje

Objavljeno:17.04.2017 - 13:01
A A A Times Arial

Kuhana jaja imaju veoma kratak rok trajanja, te se vrlo brzo mogu pokvariti.

To je zbog toga što kuhanjem jaja uklanjamo zaštitni spoljni sloj koji oblaže ljusku – zbog čega je ona ranjiva na vazduh, bakterije i druge stvari koje mogu da kontaminiraju jaje i ugroze naše zdravlje.

Tvrdo kuhano jaje može da ostane svježe do 7 dana, ali kada ga oljuštite – ono će ostati svježe samo 5 dana.

kuvano-jaje01

Kako biste se postarali da kuhana jaja budu bezbjedna za jelo, ohladite ih odmah nakon kuhanja, najbolje u posudu sa ledom i odmah potom ih stavite u frižider.

Jasan znak da su jaja pokvarena jeste miris. Ako primjetite da kuhana jaja imaju neprijatan miris koji podsjeća na sumpor, odmah ih bacite.

Ako je jaje u ljusci, moraćete da je razbijete kako biste ovo primjetili.

 

(Telegraf.rs)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!