Sretan rođendan, legendo! Boris Dvornik danas bi navršio 78 godina

Nostalgija
Sretan rođendan, legendo! Boris Dvornik danas bi navršio 78 godina
Njegova dva sina, Boris Dvornik - Dean i Dino Dvornik poznati su hrvatski muzičari.

Na današnji dan, 1939. godine rodio se Boris Dvornik u Splitu u porodici drvosječe. Svoj talent za glumu otkrio je u djetinjstvu, dok je nastupao u dječjim predstavama. Nakon školovanja za električara, počeo se profesionalno baviti glumom. Završio je Srednju glumačku školu u Novom Sadu, a kasnije se upisao na Kazališnu akademiju Sveučilišta u Zagrebu.

Na filmu je debitirao 1960. godine u filmu Francea Štiglica Deveti krug, s tematikom holokausta. Glumio je mladića koji za vrijeme rata pokušava spasiti mladu Židovku oženivši se njome. Nakon filma stekao je veliku popularnost, koju potom učvršćuje igrajući suvremene likove u komedijama Martin u oblacima (1961.) i Prekobrojna (1962.) Branka Bauera. Ovo je načinilo od Borisa Dvornika jednu od velikih zvijezda kinematografije bivše Jugoslavije, slično Ljubiši Samardžiću, Mileni Dravić i Velimiru Bati Živojinoviću (s kojim je kasnije razvio blisko prijateljstvo).

Posljednjih godina Dvornikova karijera patila je od posljedica moždanog udara i njegovog alkoholizma, koji se manifestirao u nizu incidenata, od kojih je najpoznatiji napad na promatračicu GONG-a na hrvatskim predsjedničkim izborima 2005.

Njegova dva sina, Boris Dvornik - Dean i Dino Dvornik poznati su hrvatski muzičari.

Boris Dvornik je umro 24. marta 2008. u svom splitskom domu od srčanog udara.

Ne propustite