Uspjeh mladog poduzetnika

USPIO JE U ŽIVOTU: Izbjeglica iz BiH danas vlasnik lanca restorana u 14 turskih gradova

Objavljeno:15.04.2017 - 16:56
A A A Times Arial

Nino Kavara imao je svega 14 godina kada je 1994. godine napustio ratom zahvaćenu domovinu Bosnu i Hercegovinu, te s porodicom izbjegao u Tursku. Prošlo je od toga nešto više od 20 godina, a Kavara je danas uspješan poduzetnik u Turskoj, gdje stoji na čelu lanca od 22 restorana u 14 turskih gradova.

U razgovoru s novinarom AA, Kavara se osvrnuo na svoju životnu priču, o putu njegove porodice prema Turskoj, kao i o tome kako je, i pored svih životnih poteškoća, uspio svoje ime upisati među uspješne poduzetnike u Turskoj.

Otac Nine Kavare tokom rata bio je zarobljen u logoru Gabela kod Čapljine, a kako bi oca izvukao iz logora bilo je potrebno da s porodicom napusti BiH i ode u neku treću zemlju.

Obzirom da je za to trebalo i garantno pismo iz navedene treće zemlje, Kavara je ispričao kako su tada na neki način stupili u kontakt s rodbinom koja se nalazila u Turskoj. Od njih je stiglo pismo garancije, na osnovu čega je njegov otac i pušten iz logora.

“Bili smo porodica koja je imala sreće”, kazao je Kavara, te dodao kako im je tada dat rok od 24 sata da napuste BiH, što su i učinili. Preko Hrvatske, Mađarske, Rumunije i Bugarske, stigli su u Tursku.

nino-kavara-1

“Imao sam tada svega 14 godina. Zajedno s majkom, ocem i sestrom doselili smo u Izmir. Tamo nam je pomogla naša rodbina”, rekao je Kavara, dodavši kako je po dolasku u Izmir trenirao u košarkaškom klubu Tuborg.

Dodaje kako su njegovi roditelji 1999. godine otvorili prvi restoran u Karsiyaki, dijelu grada Izmira, koji će kasnije biti temelj današnjeg lanca restorana.

“Otvorili smo restoran i nazvali ga ‘Everyday Grill’. Nudili smo i ćevape, a naš cilj je bio da gostima ponudimo i balkanska jela. To smo radili vrlo uspješno”, istakao je Kavara.

Nakon smrti oca, Kavara je bio primoran prestati se baviti košarkom, te je zajedno s majkom nastavio voditi posao oko restorana.

Dalje ističe kako je nakon 15 godina iskustva u sektoru gastronomije, želio napraviti jedan brend, s imenom koje će u sebi nositi i bosansku i tursku kulturu.

“Krenuli smo od imena ‘somun’ koje se koristi i u BiH, te smo naš brend nazvali ‘Somunarasi’ (ćevapi u somunu). Ćevapi se i na ovim prostorima gostima nude u somunu. Naš prvi restoran pod tim imenom otvoren je 2014. godine u Karsiyaki”, rekao je Kavara.

Nakon što se ovaj korak pokazao uspješnim, Kavara kaže kako su otvorena još dva restorana u Izmiru, da bi danas u 14 turskih gradova, otvorili ukupno 22 restorana.

Na pitanje novinara AA zašto su se baš fokusirali na ćevape, Kavara je istakao kako je ćevap sam po sebi univerzalan.