Opasnost po korisnike

VELIKA KATASTROFA SE SPREMA: Ovim potezom bi mogli biti ugroženi svi korisnici Windowsa širom svijeta !

Objavljeno:15.04.2017 - 12:14
A A A Times Arial

Iz američke tajne službe NSA (Nacionalna sigurnosna agencija) procurio je paket programa koji mogu naštetiti svim računarima s Windows operativnim sistemom.

Programe je u petak objavila hakerska grupa Shadow Brokers, a mogu prouzrokovati ranjivosti u Windowsima i na serverima te ugroziti svjetski bankarski sistem.

- Ovo je vrlo vjerovatno najopasniji softver koji sam vidio u zadnjih nekoliko godina - kazao je Matthew Hickey, osnivač sigurnosne firme Hacker House.

"Curenje ovako snažnog alata, sposobnog za napade na državnom nivou, omogućava praktički svakome ko ga skine da nacilja željene servere i otpočne kompjuterski napad", ustvrdio je on, te dodao kako je imao priliku iskušati te programe u britanskim laboratorijima i "rade upravo ono za što su namijenjeni".

Shadow Brokers i lani su objavljivali hakerske alate kojima se NSA služila. Hickey je kazao kako su sada individualni korisnici Windowsa, ipak, nešto manje u opasnosti od onih poslovnih.

Portparol Microsofta kazao je CNN-u kako su primili izvještaj o curenju zloćudnog softvera te da će "poduzeti potrebne mjere da zaštite svoje klijente", kao i da ih niko iz vlade nije kontaktirao vezano uz curenje softvera iz NSA-e.

Hakerski alati koji su objavljeni mogu omogućiti ugrozu SWIFT sigurnosnog finansijskog sistema, a sadrže napomene o šiframa, konfiguracijskim postavkama i mrežama. Vlada SAD dugo je mogla pristupiti SWIFT podacima, kao dio borbe protiv terorizma, no, kako se pokazalo, NSA i dalje takve operacije provodi u širem opsegu no što joj to službene ovlasti omogućavaju, kazao je Nicholas Weaver, istraživač s Međunarodnog instituta kompjuterskih nauka.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!