ISTRAŽUJEMO Svake godine u BiH desetak DJEVOJČICA RODI, a stotine abortiraju - objavljujemo slučajeve koji su ŠOKIRALI JAVNOST!

Tema sedmice
ISTRAŽUJEMO Svake godine u BiH desetak DJEVOJČICA RODI, a stotine abortiraju  - objavljujemo slučajeve koji su ŠOKIRALI JAVNOST!
Iako nema zvanične statistike desetak djevojčica svake godine u BiH donese na svijet dijete, ali je broj maloljenitničkih trudoća, kažu stručnjaci daleko veći i mjeri se u stotinama.

Od završetka rata u BiH do 2014. godine 148 djevojčica, prije nego što su proslavile 15. rođendan, postale su majke. Podaci su to Agencije za statistiku BiH. Iako nema zvanične statistike desetak djevojčica svake godine u BiH donese na svijet dijete, ali je broj maloljenitničkih trudoća, kažu stručnjaci daleko veći i mjeri se u stotinama. Region je šokiran slučajem u Srbiji ovih dana kada je 13-godišnja djevojčica rodila djevočicu. Međutim, u BiH je bilo i težih slučajeva, tim prije što ima i skrivenih poroda, često mimo zdravstvenih institucija zbog „sramote“.

Od 3.674 obavljena porođaja u 2014. godini na UKC-u Tuzla, čak 118 porodilja ili 3,2 posto bile su maloljetnice.

Nije rijetkost da se mora vršiti abortus u poodmaklom stadiju trudnoće, što je jako rizično po zdravlje. Novi.ba donosi listu najpoznatijih slučajeva maloljetničkih trudnoća i mišljenje stručnjaka. 

Ne propustite