Kriza u Agrokoru

PRIJETI NESTAŠICA SOKOVA U BiH: Coca-Cola obustavila isporuku Konzumu u BiH

Objavljeno:12.04.2017 - 17:19
A A A Times Arial

Coca-Cola je obustavila isporuku proizvoda Konzumu u BiH, prema svemu sudeći zbog neplaćanja isporuka.

Tako danas nije bilo moguće pronaći sok Coca-Cola od pola litra u većini Konzumovih radnji u Sarajevu, uključujući one najveće i najprometnije, a na njihove police su poredani drugi slični artikli.

Coca-Cole u većim pakovanjima, kao i sokova Fanta i Sprite i drugih, još ima u manjim količinama, a riječ je vjerovatno o zalihama.
Coca-Cola u novembru prošle godine povukla sve svoje proizvode iz Konzuma zbog spora s plaćanjem, ali ih je dan kasnije vratila nakon što je postignut dogovor. BiznisInfo je jutros uputio dopise Konzumu i Coca-Coli da pojasne ovu situaciju ali odgovor nisu dobili ni iz jedne kompanije.

Inače, ovo je u suprotnosti sa onim što posljednjih dana u javnosti iznose predstavnici Konzuma i federalni premijer Fadil Novalić, koji tvrde da Konzum izmiruje svoje obaveze i da nema problema s plaćanjem niti sa dobavljačima, piše BiznisInfo.

Obustava isporuka je mjera koja se donosi samo u krajnjoj nuždi i kada postoji strah da se isporučena roba neće moći naplatiti. Nije poznato da li je na ovu odluku Coca-Cole uticalo smanjenje kreditnog rejtinga Agrokora.

Kreditna agencija Moodys je jučer je, naime, dodatno snizila kreditni rejting Agrokora, s CAA1 na CAA2. Negativni izgledi ostaju i dalje, što u prevodu znači da se očekuje dalje smanjenje.

Moody's u svom saopštenju naglašava da je bankrot Agrokora vrlo izgledan te su izrazili bojazan da će vjerovnici naplatiti potraživanja.