Za deset godina SMARTFONI ĆE NESTATI, a evo šta će ih zamijeniti!

Nauka i tehnologija
Za deset godina SMARTFONI ĆE NESTATI, a evo šta će ih zamijeniti!
Mnogo prije nego što bismo očekivali - smartphone će definitivno nestati.

Mnogo prije nego što bismo očekivali - smartphone će definitivno nestati. Temelje za njegovu propast malo-pomalo položili su Ilon Micrsoft, Facebook, Amazon i bezbrojne start up kompanije.
Još smo najmanje deset godina od tog trenutka, ali kada se to desi, stvari će krenuti čudnim tokom, ne samo kada su u pitanju proizvodi, već i način života, a možda i sam čovjek.

iPhone i pametne telefone doživljavamo kao revolucionarne uređaje, dovoljno male da možemo da ih nosimo sa sobom, sposobne da obavljaju sve veći broj naših dnevnih obaveza i opremljene pravom kombinacijom kamera i GPS senzora kako bi omogućilo korišćenje aplikacija poput Snapcheta.

Međutim, činjenica je da su pametni telefoni zapravo umanjena varijanta desktop računara.

Na primjer, Samsung Galaxy S8, koji je predstavljen ove nedjelje, ima predivan ekran bez okvira, a uz to pruža velike mogućnosti. Impresivan je, ali je prije riječ o oplemenjenoj verziji nego o nečemu revolucionarnom.

GalakxyS8 se isporučuje sa novim virutelnim pomoćnikom Bixby, koji bi, tvrde proizvođači, jednoga dana trebalo da nam omogući da isključivo glasom kontrolišemo svaku opciju i aplikaciju.

samsung-galaxy-s8

 

Različite eksperimentalne tehnologije prerašće u nešto poznato, ali bizarno.

Prema riječima Alexa Kipmana iz Microsofta, izmijenjena stvarnost bi mogla da potpuno da zamijeni smartphone, televizor i sve ostale uređaje sa ekranom. Zaseban uređaj u vašem džepu vam više nije potreban ako se svi pozivi, ćaskanja, filmovi i igrice projektuju u vaše vidno polje i “pokrivaju” svijet oko vas.

Kompjuteri će zaokupiti naša čula u većoj mjeri nego do sada, pri čemu će u onome što vidimo i čujemo posredovati tehnologija. Sve to je pomalo zastrašujuće. Pomislite šta bi značile greške na Facebooku u svijetu koji ne kontroliše samo šta ćete pročitati na telefonu, već i šta ćete vidjeti u svijetu koji vas okružuje!

Ove nedjelje je predstavljen “Neuralink”, nova kompanija koju finansira Ilon Mask. Njihov cilj je da se primenom tehnologije “neuralne čipke” (neural lace) ugradi računar u ljudski mozak. Uz pomoć elektroda implantiranih u mozak uspostavlja se neposredna veza između računara i mozga, što znači da će čovjek i mašina postati jedno.
Ukoliko pokušaj bude uspješan, a mnogi vjeruju da hoće, biće to kraj puta na koji su nas izveli sartphonei. Ukoliko su nam pametni telefoni omogućili pristup informacijama, a proširena stvarnost iznosi informacije ispred nas kada su nam potrebne, onda je smještanje neuralne čipke u naš mozak karika koja nedostaje.

businessinsider.com

Ne propustite