NAJBOGATIJI BOSANACI: Bosanska familija korak bliže preuzimanju kontrole nad jednom od najznačajnijih njemačkih kompanija

Biznis
 NAJBOGATIJI BOSANACI: Bosanska familija korak bliže preuzimanju kontrole nad jednom od najznačajnijih njemačkih kompanija
Bosanska familija Hastor korak je bliže preuzimanju kontrole nad jednom od najznačajnijih kompanija njemačke auto-industrije, Grammerom.

Bosanska familija Hastor korak je bliže preuzimanju kontrole nad jednom od najznačajnijih kompanija njemačke auto-industrije, Grammerom, izvještava poslovni portal BIznisInfo na osnovu pisanja njemačkih medija.  

Naime, njemački mediji objavili su danas da je sud, na zahtjev Hastora, donio rješenje kojim se privremeno zabranjuje ulazak kineske kompanije Ningbo Jifeng u vlasničku strukturu Grammera. 

Nijemci su upravo preko kineske kompanije željeli spriječiti Hastore da preuzmu punu kontrolu nad Grammerom.

Da pojasnimo, Hastori već imaju 20 posto vlasništva u njemačkom gigantu, a nedavno su izrazili želju da preuzmu punu kontrolu nad ovom kompanijom, odnosno imenuju svog izvršnog direktora i pet članova Nadzornog odbora.   

Menadžment kompanije je odbio njihov zahtjev i ovo nazvao pokušajem “neprijateljskog preuzimanja”. No, s obzirom da se 24. maja održava redovna skupština dioničara, te da se strahuje da bi Hastori tada mogli preuzeti kontrolu nad kompanijom, menadžment se odlučio da pozove u pomoć Kineze. 

U februaru je dogovoreno da kineska kompanija Ningbo Jifeng uđe u vlasničku strukturu Grammera i dobije 9,2 posto glasačkih prava. Time bi se povećao glasački udio “anti-Hastorovskog” bloka.

biznis

Njemačka kompanija izdala je Kinezima takozvane konvertibilne obveznice u iznosu od 60 miliona eura. Te obveznice kasnije su trebale biti konvertovane u dionice, čime bi Kinezi stekli glasačka prava. 

No, vijest da je sud, na zahtjev Hastora, privemeno obustavio ovaj postupak, odijeknula je danas kao bomba u njemačkim poslovnim medijima. Odluka suda je privremena i tehničke je naravi, a u suštini se odnosi na to da je potrebno dobiti mišljenje njemačkog konkurencijskog vijeća. Uprava Grammera odmah se na nju žalila.

No, sada se postavlja pitanje da li će Kinezi ući u vlasničku strukturu prije 24. maja, kada se održava skupština dioničara.

Neki njemački poslovni mediji pišu da skupštini dioničara Grammera obično prisustvuje tek 40 do 50 posto predstavnika kapitala, što znači da postoji realna mogućnost da Hastori, iako su manjinski vlasnici, tada imenovanjem svojih ljudi preuzmu rukovođenje ovom kompanijom.

Kompanija Grammer, inače, proizvodi unutrašnje dijelove za automobile vodećih njemačkih kompanija što znači da je od velike važnosti za cijeli proizvodni lanac, ali i od velikog strateškog značaja za kompletnu njemačku industriju.

Ne propustite