Jutarnja MUČNINA kod TRUDNICA uzrokovana i nezdravom hranom
Istraživanja koja su provedena na Liverpulskom univerzitetu pokazuju, da bi jutarnja mučnina kod trudnica mogla biti prirodan način na koji se tijelo buduće majke štiti od toksina iz hrane.
Nakon analiziranja 56 prethodnih studija iz 21 zemlje, istraživači su došli do zaključka da je mučnina “isprogramirana” evolucijom kao mjera prevencije od pobačaja.
Izgleda da je mučnina koju osjećaju trudnice prema određenoj hrani zapravo vrlo koristan i jednostavan, iako neugodan, način na koji je priroda zaštitila fetus od potencijalno štetnih sastojaka iz hrane (mesa, šećera, masti…) i nekih pića (alkohola…) s obzirom na to da se najvažniji razvoj odvija baš u prva tri mjeseca trudnoće, kada više od 80 posto trudnica osjeća slabije ili jače jutarnje mučnine.
Istraživači poručuju ženama da izbjegavaju alkohol, pušenje i drogu za vrijeme trudnoće, posebno u prva tri mjeseca, i da konzumiraju zdravu hranu i dovoljne količine folne kiseline.