Proljetno povrće pršti vitaminima: Jedite sezonski i ne brinite za zdravlje!

Zdrav život
Proljetno povrće pršti vitaminima: Jedite sezonski i ne brinite za zdravlje!
Toplije vrijeme znači veći izbor voća i povrća. Uvijek biste prehranu trebali prilagođavati sezoni jer jesti sezonski znači jesti zdravije i ukusnije. Proljeće nam donosi različite vrste povrća, a svaka od njih ima odlične zdravstvene prednosti.

6. Kelj

Kelj je jako dobar izvor vitamina A, C, K, B6, kalcija, kalija, bakra i mangana. Potiče rad jetre i bubrega. Kelj konzumirajte umjereno jer može uzrokovati neželjene nuspojave, kao što su nadutost i osjećaj težine.

 

7. Zelena salata

Zelena salata potiče mršavljenje, štiti zdravlja srca i sprječava dijabetes tipa 2. Zelena salata je jako dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina K i mangana.

 

8. Radič

Radič ima moćno antioksidacijsko djelovanje, smanjuje rizik od nastanka raka i štiti zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava. Radič je jako dobar izvor vitamina K, folne kiseline, kalija i mangana.

 

9. Špinat

Špinat potiče rad probave i štiti zdravlje probavnog sustava. Smanjuje rizik od nastanka nekoliko vrsta raka, naročito raka prostate. Špinat je jako dobar izvor vitamina C, E, K, tiamina, roboflavina, magnezija, fosfora, kalija, bakra i mangana.


10. Blitva

Blitva ima moćno antioksidacijsko, protuupalno i detoksikacijsko djelovanje. Blitva je jako dobar izvor vitamina K, riboflavina, vitamina B6, kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija, bakra i mangana.

Ne propustite