Gljivična upala: 4 česte navike koje mogu uzrokovati neugodnu bolest
1. Konzumiranje velikih količina hrane ili pića koja sadrže kvasac ili šećer
Čini se gotovo preočito da bi bilo istinito ali nije mit: kada konzumirate hranu koja sadrži šećer i kvasac, ove tvari dospijevaju u krvotok, a potom u rodnicu (vaginu). Gljivica se hrani šećerom i škrobi. Pivo i vino sadrže kvasac i šećer pa pretjerano konzumiranje alkohola može pogodovati nastanku gljivične upale.
Ako ste skloni gljivičnim upalama budite umjereni u konzumiranju slatkiša te hrane poput pljesnivog sira, gljiva i bilo koje fermentirane vrste hrane.
2. Prečesto uzimanje antibiotika
Antibiotici mogu ubiti bakterije koje uzrokuju bolest ali mogu uništiti i "dobru" bakteriju (Lactobacillus ili Bacillus vaginalis -Doederleinov bacil) koja održava kiselost rodnice tj. pH rodnice niskim.
Kada nema dovoljno laktobacila, rodnica nije dovoljno kisela pa se povećava mogućnost za nastanak gljivične upale, kaže dr. Grujić.