Gljivična upala: 4 česte navike koje mogu uzrokovati neugodnu bolest

Zdrav život
Gljivična upala: 4 česte navike koje mogu uzrokovati neugodnu bolest
Gljivična upala jedan je od najčešćih ginekoloških problema u žena.

1.    Konzumiranje velikih količina hrane ili pića koja sadrže kvasac ili šećer
Čini se gotovo preočito da bi bilo istinito ali nije mit: kada konzumirate hranu koja sadrži šećer i kvasac, ove tvari dospijevaju u krvotok, a potom u rodnicu (vaginu). Gljivica se hrani šećerom i škrobi. Pivo i vino sadrže kvasac i šećer pa pretjerano konzumiranje alkohola može pogodovati nastanku gljivične upale.
Ako ste skloni gljivičnim upalama budite umjereni u konzumiranju slatkiša te hrane poput pljesnivog sira, gljiva i bilo koje fermentirane vrste hrane.

2.    Prečesto uzimanje antibiotika
Antibiotici mogu ubiti bakterije koje uzrokuju bolest ali mogu uništiti i "dobru" bakteriju (Lactobacillus ili Bacillus vaginalis -Doederleinov bacil) koja održava kiselost rodnice tj. pH rodnice niskim.

Kada nema dovoljno laktobacila, rodnica nije dovoljno kisela pa se povećava mogućnost za nastanak gljivične upale, kaže dr. Grujić.

 

Ne propustite