Gljivična upala: 4 česte navike koje mogu uzrokovati neugodnu bolest

Zdrav život
Gljivična upala: 4 česte navike koje mogu uzrokovati neugodnu bolest
Gljivična upala jedan je od najčešćih ginekoloških problema u žena.

Gljivična upala jedan je od najčešćih ginekoloških problema u žena. Žene se nerijetko žale na konstantno vraćanje upale, a nije im jasno zbog čega se to događa. Manje je poznato da i svakodnevne navike mogu pogodovati razvoju gljivične upale


Prisutnost gljivice u ljudskome organizmu je fiziološka i normalna. Naime rod Candida dio je fiziološke flore rodnice u do 50 posto žena koje nemaju nikakve simptome. Postoji više vrsta Candide, no daleko je najčešća Candida albicans koja se viđa u 80 do 90 posto upala rodnice (vaginitisa) i upala spolovila (vulvitisa), govori ginekologinja dr. sc. Jasenka Grujić.

Candida u rodnicu vjerojatno dospije iz debeloga crijeva, no ne izaziva uvijek upalu. Da Candida ne bi izazvala bolest tj. simptome, potrebno je da okoliš u rodnici bude neoštećen, odnosno da rodnica obiluje fiziološkim "dobrim" bakterijama kakav je laktobacil koji osigurava dovoljnu kiselost rodnice.


"'Gljivična upala jedan je od najčešćih ginekoloških problema u žena. Žene se nerijetko žale na konstantno vraćanje upale, a nije im jasno zbog čega se to događa'"

Daleko najčešći, dominantni simptom upale - vulvovaginalne kandidijaze je svrbež. Javlja se i nelagoda ili čak i bol pri spolnom odnosu i mokrenju. Iscjedak je bijelo-grudast, poput sira, no može biti i prozirno-vodenast. Ukoliko postoji neugodan miris iscjetka, vjerojatnije se radi o bakterijskoj ili miješanoj infekciji. Spolovilo je zacrvenjeno, može biti otečeno te žena osjeća žarenje i nelagodu, ističe dr. Grujić. Saznajte i 6 najčešćih uzročnika svrbeža intimnog područja.

Ne postoje jedinstvene mjere koje bi mogle pružiti zaštitu od ove vrlo neugodne i jako česte bolesti. No, želite li smanjiti rizik nastanka upale uzrokovane gljivicom izbjegavajte iduće 4 svakodnevne navike: 

 

Ne propustite