Ima bar 10 razloga zbog kojih ovog proljeća treba da koristite MASLAČAK
ČAJ OD MASLAČKA
Čaj od maslačka ublažava bolove pri mokrenju i ubrzava izbacivanje viška vode iz organizma.
ZA ŠTA JE DOBAR?
Maslačak je pun kalijuma, eteričnih ulja, inulina i raznih drugih supstanci neophodnih organizmu za normalno funkcionisanje. Listovi ove dragocjene biljke sadrže 16–18 odsto vitamina C i oko tri odsto gvožđa, mnogo više nego spanać.
Iako je donedavno korišćen prvenstveno kao diuretik, dokazano je da maslačak ima i druga ljekovita svojstva. Osim što pospješuje rad bubrega, jetre i želuca, maslačak pročišćava krv, snižava nivo holesterola, leči čireve, ekceme i kožne bolesti.
Od mladog lišća maslačka pravi se salata koja pročišćava krv, podstiče mokrenje i ublažava bolove kod oboljenja jetre i žuči, dok čaj od mladog lišća pomaže kod urinarnih infekcija.
Korijen maslačka pročišćava i jača tijelo, pospješuje znojenje, čisti sluzokožu disajnih organa i vraća snagu. Osim toga, koristi se za lječenje kožnih bolesti, alergija, čireva i malokrvnosti, snižavanje nivoa holesterola u krvi i regulaciju menstrualnog ciklusa.
Od cvjetova maslačka pravi se sirup koji liječi prehlade, bronhitis, upale desni.
Pomješajte kašičicu osušenih listova maslačka, kašičicu cvjetova i kašičicu sitno sjeckanog korijena maslačka, stavite u posudu, prelijte šoljom ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji. Poslije 20 minuta procedite čaj i zasladite ga kašičicom meda. Dnevno pijte dvije do tri šoljice čaja.