Trumpova suradnica napisala psihološki profil ruskog lidera i čini se da ga nije baš nahvalila

Svijet
Trumpova suradnica napisala psihološki profil ruskog lidera i čini se da ga nije baš nahvalila
Teško je znati tko zaista vodi vanjsku politiku Sjedinjenih Država ovih dana, ili u kojoj mjeri gospođa Hill može utjecati na stavove Trumpove administracije na Rusiju

Fiona Hill u ponedjeljak počinje raditi u Bijeloj kući. Bit će viša ekspertica za Rusiju i Europu u Trumpovom Vijeću za nacionalnu sigurnost. No, ono što je posebno zanimljivo je da je Hill jedna od autorica knjige znakovita naslova “Gospodin Putin: operativac u Kremlju,” knjige koja na 500 stranica donosi psihološki profil ruskog lidera. Knjiga seže sve do Putinovih ranih godina u KGB-u pa kroz njegov uspon i dosega u Kremlju. Trump će tako, s gospođom Hill u Bijeloj kući, imati u svom timu na neki način vlastiti dosje Vladimira Putina, piše Washington Post.
Teško je znati tko zaista vodi vanjsku politiku Sjedinjenih Država ovih dana, ili u kojoj mjeri gospođa Hill može utjecati na stavove Trumpove administracije na Rusiju. Njena knjiga nudi jednu realnu političku perspektivu Putinovih namjera i mogućnosti, te dosta niska očekivanja za zbližavanje kako je to Trump zamišljao tijekom predsjedničke kampanje, pište WP. Putin, prema onome što HIll piše, vidi Sjedinjene Države kao zlonamjernu, nesposobnu i silu koja ne zavrjeđuje poštovanje ali i prepreku u njegovom neumornom nastojanju da vrati i proširi moć ruske države. I svoju vlastitu moć, također. Veličina Rusije je njegov cilj, ali snaga Vladimira Putina je njegovo sredstvo.

Knjiga je prvi put objavljena 2013., a izmijenjena verzija 2015.

U njoj se analiziraju Putinove preklapajuće osobnosti, analizira se kako oblikuje svoju dominaciju u zemlji i rivalstvo u inozemstvo. Hill i koautor Clifford G. Gaddy s Brookings Instituta pišu o 6 Putinovih identiteta, koji zajedno čine njegov pogled na svijet. Posebno važnim pritom smatraju identitet koji Putina podrazumijeva kao manipulatora. “On je majstor manipulacije informacija, suzbijanja informacija i stvaranja pseudo informacije”, stoji u knjizi. Smatra ga se i ucjenjivačem protiv protivnika, saveznika i stranih lidera. “On može u potpunosti vjerovati samo sebi”, pišu autori.
Kada su autori u knjizi Putina nazvali “etatistom”, ne podrazumijevaju ideološku viziju komandne ekonomiju, kod njega uopće ne vide ideologiju. Putin je sebe proglasio “slugom države” u manifestu od 5 hiljada riječi koji je izdao malo prije nego je postao predsjednik. “Putin je obećao da će obnoviti rusku državu, zaštiti ruski suverenitet, očuvati stabilnost i jedinstvo te osigurati nacionalnu sigurnost”, nabrajaju Hill i Gaddy u knjizi. On nije, međutim, objasnio kako će to učiniti.

Ne propustite