Pola miliona beba umire zbog loše higijene u bolnicama

Mame i bebe
Pola miliona beba umire zbog loše higijene u bolnicama
Trećina bolnica i klinika u zemljama u razvoju nema dovoljno osoblja, ali ni sapuna. Skoro 40 posto njih nema tekuće vode, istakla je u svom izvještaju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Trećina bolnica i klinika u zemljama u razvoju nema dovoljno osoblja, ali ni sapuna. Skoro 40 posto njih nema tekuće vode, istakla je u svom izvještaju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Upravo zbog toga svake godine pola miliona beba umre prije nego navrše mjesec dana, piše Fox News.

Rizik od preuranjene smrti smanjio bi se za svako peto dijete kad bi ga se pralo u čistoj vodi i brinulo o njemu u higijenskim uslovima, navode.

Rođenje u nehigijenskim uslovima osuđuje dijete na preuranjenu smrt koja se lako može izbjeći. Tekuća voda i čistoća trebali bi biti osnova svake klinke ili bolnice.

- Šokantno je otkriće da klinike ili bolnice koje se klasificiraju kao mjesta s tekućom vodom, nemaju priključak. Već je pristup vodi udaljen do pola kilometra - istakla je Maria Neira, stručnjakinja iz WHO-a.

Ne propustite