ZDRAVA ISHRANA: 14 pravila kako održavati voće i povrće svježim! Posebno obratite pažnju na savjet br. 10!

Zdrav život
ZDRAVA ISHRANA: 14 pravila kako održavati voće i povrće svježim! Posebno obratite pažnju na savjet br. 10!
Zašto treba da držite jabuke među krompirom, a luk ni slučajno

4) Završi stabljike na banane

Ako banane čuvate u frižideru, brzo će pocrneti i izgubiti ukus. Najbolje je da ih držite na sobnoj temperaturi, a da bi duže ostale svježe, gornji dio banane, tačnije peteljku, umotajte u plastičnu foliju za hranu.

5) Voće i povrće držite u toplijem dijelu frižidera

Što je niža temperatura, voće i povrće će teže zadržati aromu i svježinu. Ako želite da sačuvate ukus duže, odložite ih u dijelu frižidera gdje je temperatura nešto viša.

6) Određene vrste voća i povrća ne treba čuvati zajedno

Određene vrste voća i povrća počinju aktivno da ispuštaju etilen kada sazriju. To su banane, kajsije, dinje, kruške, šljive, mango i paradajz. Sa druge strane neke vrste voća i povrća osjetljive su na etilen, uključujući jabuke, patlidžan, lubenice, krompir, bundevu, mrkvu i brokule. Ako se ostavljene jedne blizu drugih, namirnice osjetljive na etilen počinju brzo truhnuti. Da bi duže ostale svježe, razdvojite ih.

Ne propustite