ZDRAVA ISHRANA: 14 pravila kako održavati voće i povrće svježim! Posebno obratite pažnju na savjet br. 10!
1) Ne perite ništa prije skladištenja
Možda će zvučati čudno, ali zapravo je bolje da ne perete voće i povrće prije nego što ih ostavite u frižideru ili ormaru. Ako je potrebno, samo plodove obrišite suvom krpom ili ubrusom. Pranjem prije odlaganja povećat ćete šansu da se na voću ili povrću pojavi buđ ili da počne da truhnuti.
2) Voće i povrće vole suho okruženje
Vlaga samo pospješuje buđ. Dobar trik da joj se suprotstavite je da ostavite papirni ubrus unutar posude u kojoj držite voće ili povrće. Ubrus će apsorbovati višak vlage i spriječiti truhljenje.
3) Ne stavljajte neke vrste voća i povrća u frižideru
Paprike, krastavac i paradajz treba čuvati na sobnoj temperaturi. Paprike gube čvrstinu ako se čuvaju u frižideru, a krastavci i paradajz mogu potpuno postati meki i početi da gnjile.