POKAJAĆETE SE AKO NE PROBATE: Ovih 6 vježbi će skinuti 10 godina s vašeg lica za samo 15 minuta

Zanimljivosti
POKAJAĆETE SE AKO NE PROBATE: Ovih 6 vježbi će skinuti 10 godina s vašeg lica za samo 15 minuta
Uz vježbanje mišića lica, pijenje do dvije litre vode na dan, izbjegavanje šećera, umjereno sunčanje, ali i kontrolu stresa, koža lica prirodno će se regenerisati i zategnuti.

Uz vježbanje mišića lica, pijenje do dvije litre vode na dan, izbjegavanje šećera, umjereno sunčanje, ali i kontrolu stresa, koža lica prirodno će se regenerisati i zategnuti.


Ne možemo sve to izbjeći. Ne možemo izbjeći spoljne faktore, a nekad ni unutrašnje, ali možemo se boriti protiv slobodnih radikala jakim antioksidansima i tako spriječiti njihovo širenje i onemogućiti im da stvaraju upalne procese u organizmu. Time ćemo spriječiti oštećenja vitalnih ćelija. Održavanjem ravnoteže naša zdrava ćelija ima dužu funkciju, bolje prima kiseonik, hranu, sve ono što trebamo da se bolje regeneriše", pojašnjava Seka Zebić.

"Ravnoteža je u životu najvažnija, stoga je i sunce u malim dozama korisno, međutim u povećanim dozama ono izaziva fotostarenje - proces ubrzanog starenja kože zbog uticaja sunčevih zraka. Koža postaje suva, zadebljava se, dobija bore, mrlje i pigmentacije. U dubljim slojevima sunčeve zrake uništavaju kolagen i elastin, šire se krvne sudove, a stanice melanina dolaze bliže površini kako bi zaštitile kožu od ultraljubičastog zračenja. Mi to prepoznajemo kao preplanulu put, ali u stvari se radi o prirodnom odbrambenom mehanizmu našeg tijela.


Mišiće lica dijelimo na skeletne mišiće, koje pokrećemo sopstvenom voljom, i na mišiće čiji rad ne možemo kontrolisati.

Međutim vježbama ćete ubrzo steći svjesnost o pojedinim mišićima, naučićete ih upotrebljavati i kontrolisati, a time kontrolisati i izgled svog lica. Gimnastika lica pomoći će vam i u kontroli nesvjesnih grimasa jer će vas naučiti kontrolisati pokrete mišića. Kako se mijenja mišićna masa i sama koža se povlači te se tako stvaraju bore.

"Svakih 10 godina 3-5 odsto mišićne mase se gubi, ali ako ih "treniramo", dajemo punoću mišiću, automatski ga skraćujemo. Tu dobijemo ponovo na masi, učvršćujemo mišić i postižemo punoću lica koju s godinama gubimo. A tako lice izgleda i do deset godina mlađe i ponovno svježe", objašnjava Seka Zebić.

Važno je napomenuti kako se vježbe za različite starosne grupe ne razlikuju. Isto tako, ne razlikuju se vježbe za početnike i one nešto naprednije. Razlikuje se samo intenzitet vježbanja te koliko se često vježbe izvode. Tako će oni nešto mlađi vježbati jednom do dva puta nedjeljno mjesta na kojima se godine prvo vide, poput očiju i usana. Kako godine idu, vježbe se prilagođavaju potrebama lica. Isto tako nećete raditi sve vježbe za sve dijelove lica.

Jedan dan napravite dvije vježbe za područje oko očiju, dve za područje oko usana i dvije za čelo. Idući put napravite druge dvije vježbe i s vremenom vježbajte češće. Ako vam se čini da očima treba viša pažnje nego vaše čelo, posvetite im vježbu do dve više.

"Tokom dana uvijek se može izdvojiti od 10 do 15 minuta za gimnastiku lica. Možete vježbati dok gledate televiziju, pa čak i u vožnji. Možete raditi 5 minuta ujutro pa 5 minuta po podne, ali budite redovni i dosljedni", istakla je Zebićeva.

 

Ne propustite