8 grešaka koje pravite sadeći BILJKE

Sve za dom
8 grešaka koje pravite sadeći BILJKE
Ulažete mnogo truda i ljubavi, ali rezultati nisu vidljivi.

Vaša okućnica ne izgleda baš onako kako bi vi željeli. Ulažete mnogo truda i ljubavi, ali rezultati nisu vidljivi. Evo i zašto!  Pravite ovih osam grešaka, piše Kućica.

Greška 1: Sadnja vrta na pogrešnom mjestu

“Prošle godine posadili smo predivno cvijeće na komadu okućnice. Sve je izgledalo fantastično, ali nakon nekog vremena problem je nastako kod sistema za navodnjavanje. Zapravo, on je radio fantastično, ali zemljište je uvijek bilo prevlažno, čak i kada je bilo toplo i suvo vrijeme."  Stacey Perult Staub, Kolorado

Ne morate počupati sve što ste posadili, savjetuje Ivet Soler, dizajnerka vrtova. Biljke izvadite iz zemlje i stavite na ceradu nekoliko časova. Zemljištu ravnomjerno dodajte sloj šljunka kako bi odvod vode bio bolji.Vratite biljke u zemlju i dodajte organski kompost.

Greška dva: Počupali ste cvijeće umjesto korova

“Zasadila sam divno cvijeće, ali ono je proklijalo zajedno sa nekim korovom. Iščupala sam korov i počela da “liječim svijeće. Bila sam sigurna da će uskoro sve procvjetati i da će moj vrt biti obojen predivnim nijansama. Onda me komšija pitao zašto gajim korov. Ups. ” Lisa Benter Rich, Kanada

Budite oprezni kada je praćenje rasta biljaka u pitanju, kaže Endrju Kiz, dizajner vrtova. Najbolje bi bilo, savjetuje, da biljke koje posadite obilježite kesicama sada. Druga opcija, a ovo zauzima i manje prostora, je da štapiće od sladoleda zabodete kod svake nove biljke.

Greška tri: Niste pripremili tlo

Zanemarili smo pripremu tla prošle godine, a rezultat toga bio je cvijetnjak bez roda. Mnogo toga je i istrunulo”Lidia Harris, Teksas

Kvalitet tla drastično varira od regije do regije.Testirate tlo jednom godišnje kako biste lakše odredili šta ćete posaditi. Dodajte zemljištu organski kompost i to je temlj za rast zdravih i rodnih biljaka. Ne tretirajte tlo hemijskim gnojivima koji oštećujuu mikrobiološku aktivnost potrebnu za zdravlje biljaka.

Greška četiri: Dodajte previše vode

Sve sam ubila. Nikada ne znam kada da zalijem niti koliko je vode dovoljno. Upomoć!” Kelly Baker, Ohio

Previše vode potapa korijenje, što izaziva truljenje. S druge strane, malo vode dovodi do dehidratacije. Zato vam je potreban sistem za nadonjavanje s “pametnom” kontrolom, koja je moguća zahvaljujući senzorima vlage. Ako ne možete sebi da priuštite sistem, onda obratite pažnju na neke bitne situacije. Dakle, ako je zemljište tvrdo, potrebno mu je zalijevanje. Ako je vlažno toliko da, kada grume uzmete u ruku, možete da formirate lopticu, idealno je za sadnju.

Greška pet: Sadnja invazivnih biljaka

“Zasadila sam hren u uglu vrta, ali se on toliko proširio da je ‘iskakao’ gotovo iz svakog ćoška”.        

Cynthia Sadovski Lavles, Konektikat

Biljke poput hrena i bršljana su nevjerovatno invazivne u vrtovima i najbolje ih je uzgajati u posudama, kaže Pam Penik, poljoprivredni inženjer. Ako želite da ispunite svoj vrt ovim biljkama, onda obratite pažnju na korov. Prije sadnje, navlažite tlo i crni najlon raširite preko korova koji želite da ubijete. Ostavite tako nekoliko mjeseci dok traju vrućine. Najlon će zagrijati tlo i ubiti korov.

Greška šest: Biljke nemaju dovoljno sunca

“Zasadila sam paradajz na istočnoj strani dvorišta. Procvjetao je, a onda je sve sa stabljike opalo. Prijatelji su mi rekli da je paradajzu potrebno jutarnje sunce, ali je ono zaklonjeno mojom ogradom. Ko bi znao?" Laura Stits, Teksas

Paradajz uživa u direktnoj sunčevoj svjetlosti. Voli da to traje najmanje šest sati dnevno. Slično tome, čili paprika i patlidžan takođe bi trebalo da budu posađeni u najsunčanijem dijelu dvorišta. Grašak može rasti u sjenci.

Greška sedam: Koriste previše pesticida

“Pronašla sam mjesto gdje bih mogla da posadim cvijeće. Problem? Trava. Rješenje? Pesticidi. Ipak, oni su ogolili naše tlo, koje je postalo beskorisno za uzgoj bilo čega drugog”. Tashmica Torok, Michgen

Herbicidi ubijaju tlo i na njemu mogu da se zadrže godinama. Umjesto toga, da biste se oslobodili trave i korova zemlju jednom dnevno zalijte mješavinom tople vode i sirćeta.

Greška osam: Razmak između biljaka je premalen

“Zasadila sam previše biljaka u veliku posudu. Ugušile su jedna drugu. Sljedeće godine bila sam pametnija – jedna biljka u jednu saksiju” Jessica Sanders, Ohio

Važno je da slijedite uputstva za sadnju paketa sadnica. Ipak, ni tada ne pretjerujte. Napravite razmak između 15 i 20 centimetara.

Ne propustite