PROPAST AGROKORA: Najveći problem je u starim, nagomilanim dugovima, a dio dobavljača nije skrivao ogorčenje jer na sastanku nije bilo ni Todorića!

Biznis
PROPAST AGROKORA: Najveći problem je u starim, nagomilanim dugovima, a dio dobavljača nije skrivao ogorčenje jer na sastanku nije bilo ni Todorića!
Procjenjuje se da se radi o 7-8 milijardi kuna, a to je iznos koje neke od najpoznatijih hrvatskih firmi teško mogu izdržati. Oni imaju vrlo drugačije interese od ostalih dobavljača i traže da ta potraživanja uđu u dug Agrokora

Subotnji sastanak velikih dobavljača Agrokora bio je puno dramatičniji nego što su to odavale službene izjave. Iza zatvorenih vrata distrubuterske firme Alca nervozna grupa predsjednika uprava ili visokopozicioniranih menadžera velikih hrvatskih tvrtki nije uspijevala od predstavnika banaka dobiti zadovoljavajuće odgovore na cijeli niz pitanja o potencijalnom Standstill sporazumu.

Bilo se lako usaglasiti o tome da se svaka novodostavljena roba ili isporučena usluga mora uredno plaćati, ali veliki problem su stari, nagomilani dugovi. Pritom je najmanje sporno 1,5 milijardi kuna dospjelih potraživanja za stvarne robe i usluge, međutim, grupa tvrtki drži vrlo visoke iznose tzv. financijskih zadužnica i mjenica.

Procjenjuje se da se radi o 7-8 milijardi kuna, a to je iznos koje neke od najpoznatijih hrvatskih firmi teško mogu izdržati. Oni imaju vrlo drugačije interese od ostalih dobavljača i traže da ta potraživanja uđu u dug Agrokora, međutim, bankari koji su zapravo finansirali cijelu priču imaju osiguranje odnosno kolaterale na tim potraživanjima, te ne žele prebacivanjem potraživanja dobavljača na Agrokor zapravo prebaciti rizik nenaplativih poslova na sebe.

S druge strane, sve je jasnije da se neki oblik sporazuma kreditora i dobavljača mora postići, a dogovor može ići samo u pravcu kompromisa bankara i dobavljača. Čak i da ne bude dogovora, opet mora biti sporazuma jer se točkovi sistema Agrokor jednostavno moraju nastaviti vrtjeti.

Jutarnji list otkriva da su na subotnjem sastanku kao najdramatičnije bile predstavljene pozicije onih hrvatskih firmi koje imaju dnevnu robu. Veliki hrvatski proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda i dalje jednostavno moraju nastaviti dostavljati robu.

Isto vrijedi i za proizvođače hljeba i peciva.

Nije tajna da Konzum već neko vrijeme ima problema s likvidnošću za svježe meso, voće i povrće. A svi ti dobavljači dnevne robe sada svjesno ulaze u potencijalne višemilionske gubitke u slučaju kolapsa Agrokora i nekontrolisanog raspada, a koji je vrlo izvjestan ako izostane sporazum kreditora i dobavljača.

Pitanje je dana koliko mogu izdržati proizvođači s asortimanom svježih prehrambenih proizvoda, a ako će morati stati s snabdijevanjem Konzuma, onda će to de facto biti kraj Konzuma kao ključne sastavnice Agrokora. Nakon toga, štete će biti ogromne za sve, te će se vraćanje u natezanja oko dijela upitnih potraživanja tada činiti kao vrlo dobra opcija, samo više neće biti moguća.

Zaključno valja naglasiti kako je dio dobavljača bio ogorčen time što na sastanku nije bilo Ivice Todorića niti predstavnika Uprave Agrokora. Ocijenili su to potpuno nevjerovatnim jer se razgovara upravo o sudbini firme koju oni vode te su upravo oni ključni potpisnici možebitnog sporazuma.

Isto tako, dio dobavljača nije skrivao ogorčenje činjenicom da su iz Agrokora više puta najavljivali saopćenja i nagovještavali nekakva rješenja, a da je zapravo nakon toga izostao bilo kakvi oblik pristojne poslovne komunikacije i komunikacije sa širom javnošću.

Ne propustite