Nezapamćena kriza

HRVATSKA BLOKIRALA TODORIĆA ZBOG DUGA AGROKORA ZA PDV! U blokadi svi računi Agrokora, Leda, Jamnice

Objavljeno:31.03.2017 - 15:09
A A A Times Arial

Foto: Todorić:

Hrvatska je danas sa 81 milion kuna blokirala Agrokor zbog njegovog duga za PDV, prenosi Jutarnji list. Nakon toga, u prisilnu naplatu krenuli su i mnogi drugi, pa je saldo oko podneva bio oko 180 miliona kuna.

Jutros je dio dugova naplaćen koji su pristigli tokom dana u četvrtak.

Nakon Orbica, jučer su krenule zadužnice i blokade nekih od Agrokorovih kompanija, te je na naplatu sjelo ukupno stotinjak miliona kuna. Više desetaka miliona kuna blokirale su im manje banke, pa ACI, HEP, Kraš, centar Nord.

Od jutros je pak Belje zbog blokade računa stavljeno u segment posmatranja na Zagrebačkoj berzi.

Prema javno dostupnim podacima iz servisa Financijske agencije FINA InfoBlokade, od nešto prije 13.00 sati u blokadi su računi Agrokora, Leda, Jamnice, Tiska i PIK Vrbovca, ali ne i Konzuma.

Riječ je o podacima koji se ažuriraju u realnom vremenu, što znači da se tokom dana mijenjaju.

Blokiranje računa mogla bi biti potvrda medijskih spekulacija da su neki od Agrokorovih dobavljača pokrenuli postupke prisilne naplate svojih potraživanja.

U četvrtak je, naime, vlasnik Orbica Branko Roglić hrvatskim medijima potvrdio da je njegova tvrtka krenula u taj proces, zbog duga od oko 10 miliona kuna, zbog kojeg su već u prosincu prošle godine prestali isporučivati robu koncernu.

Nakon toga se u medijima počelo spekulirati da je isto učinilo još desetak dobavljača, no nitko od njih službeno to nije potvrdio.