ŽIVOT JE BIO BOLJI PRIJE INTERNETA: Ovih 5 mentalnih poremećaja su nastali u digitalnom dobu!

Zanimljivosti
ŽIVOT JE BIO BOLJI PRIJE INTERNETA: Ovih 5 mentalnih poremećaja su nastali u digitalnom dobu!
Teško je prisJetiti se kako je izgledao život kada nam internet nije bio nadohvat ruke, pametni telefoni u džepovima, a laptopovi na svakom stolu.

Teško je prisJetiti se kako je izgledao život kada nam internet nije bio nadohvat ruke, pametni telefoni u džepovima, a laptopovi na svakom stolu. Danas, naši mozgovi ubrzano rade kako bi se prilagodili digitalnom dobu.


Naučnici koji se bave proučavanjem kognitivnih procesa kažu da je vrIJeme koje provodimo ispred ekrana promIJenilo način na koji čitamo i razumIJemo. Surfovanje internetom smanjilo je raspon naše pažnje i strpljenje, a takođe utiče i na naše pamćenje.

U jednom od novijih istraživanja, ispitivači su postavljali ljudima pitanja koja se mogu naći u kvizu. Polovini je bilo dozvoljeno da koristi gugl, a drugoj polovini nije. Zatim, u drugoj polovini ispitivanja, dobili su lakša pitanja, i mogli su da biraju da li će koristiti gugl ili ne, kako bi odgovorili na njih. Standardno, zar ne? Ali, oni koji su koristili internet da odgovore na prvu grupu pitanja, imali su problema da na pitanja iz druge grupe odgovore oslanjajući se samo na svoje znanje i pamćenje. Trećina ispitanika nije čak ni pokušala sama da odgovori, već su odmah posegnuli za guglom.

Naravno, internet je donIo mnogo toga dobrog u svijetu. Međutim, uzimajući u obzir skorašnja saznanja, moramo istaći i nekoliko poremećaja za koje stručnjaci krive našu opsesiju digitalnim svijetom.

Nomofobija

To je osjećaj panike u trenucima kada smo udaljeni od našeg telefona ili tableta. U Velikoj Britaniji, 73% ispitanika reklo je da osjeća paniku kada ne znaju gdje im je telefon. Kod 14% ispitanika ta panika je prerastala u očaj. Istraživanje ovog straha je još uvijek novo i zato je teško reći kako nomofobija dugoročno utiče na naše zdravlje. "Možda ljudi koji pate od nomofobije imaju duže veze", nagađa Pjerkarlo Valdesolo, za časopis "Sajentifik Amerikan".

Tehnoferencija

Naša opsesija digitalnim može donijeti više od panike, može nam uništiti veze. U jednom istraživanju iz 2014. godine, više od 143 učesnika izjavilo je da je tehnologija prekinula njihovo vrijeme za odmor, razgovore i obroke sa partnerom. "Još uvijek bismo mogli samo da nagađamo da, zbog onoga što partneri doživljavaju kao ometanje zbog tehnologije, njihova veza ispašta, pogotovo ako su ta prekidanja česta”, kaže Brendon T. Mekdanijel, jedan od autora ispitivanja. Može biti još gore. Drugo istraživanje pokazalo je da pametni telefoni mogu uticati na naš seksualni život. Iznenađujuće veliki broj ispitanika, čak 40%, izjavilo je da je odložilo seks zbog telefona. Neki žure kako bi se javili na telefon ili kako bi pogedali obavještenja. "Ja bih provjeravala Fejsbuk, a on sportsku aplikaciju dok smo u krevetu", izjavila je jedna učesnica. "Onda shvatimo da bukvalno sjedimo zajedno u krevetu, ali smo u potpuno drugačijim svetovima."

 

 

Ne propustite