Imao je milijune na računu, skupe aute i lijepe žene, a zbog jedne stvari svega se odrekao

Dobre priče
Imao je milijune na računu, skupe aute i lijepe žene, a zbog jedne stvari svega se odrekao
Biznismen s milijunima na računu odrekao se svog multimilijunskog poslovnog carstva kako bi poboljšao živote drugih.

Biznismen s milijunima na računu odrekao se svog multimilijunskog poslovnog carstva kako bi poboljšao živote drugih. Na to ga je potaknula prometna nesreća zbog koje je završio u zatvoru, ali i upoznao ljubav svog života.

Do trena kad je sa svojim 150.000 dolara vrijednim Ferrarijem sudjelovao u lančanom sudaru, danas 38-godišnji Mazzi Dumato iz Damaska živio je životom dekadentnog plejboja. Taj sirijski biznismen živio je u Brazilu i u Dubaiju, obogatio se na web dizajnu, marketingu i trgovanju nekretninama, a nakon što je upoznao suprugu Milenu, sav novac potrošio je na liječenje članova svoje obitelji, ali i pomaganje strancima. Danas on i Milena žive u Južnoj Americi, gdje su njihova jedina imovina VW kamper te restoran, u kojem često i prespavaju.

Milena je oboljela od raka dojke te se morala podvrgnuti dvostrukoj mastektomiji i transplantaciji koštane srži, a Mazzi nije štedio na njenom liječenju te ga je platio 700.000 dolara.

Tijekom njenog oporavka, odlučili su donirati novac centru za prevenciju raka u Florianopolisu u Brazilu te kupiti nekretnine za članove obitelji pacijenata oboljelih od raka. Ukupno je na to potrošio milijun dolara, a kad nekretnine ne koriste obitelji oboljelih, iznajmljuje ih, a prihod donira humanitarnim organizacijama. Ostatak novca potrošio je na plaćanje liječenja potpunih stranaca, ali i svoje supruge i šogora.

"Ukratko, dao sam sav svoj novac. Kad sam otišao iz Dubaija imao sam tri milijuna, milijun sam potrošio na nekretnine, a dva milijuna na liječenje supruge od raka dojke, troškove prometne nesreće i liječenje brata koji je u bolnici s tumorom na mozgu. No novac sam dao i za intenzivnu njegu u Florianopolisu kamo će i njega prebaciti. On je posljednji živi član moje obitelji pa nije bilo razmišljanja kad mu je zatrebala operacija", ispričao je.

 

Kao prekretnice u svom životu označava upoznavanje supruge i prometnu nesreću, a tad je shvatio da mora ostaviti raskošan život i krenuti putem skromnosti.

"Kupio sam Ferrari i mislio sam da sam postigao sve što se može postići. Počeo sam tulumariti i dva tjedna kasnije sam doživio prometnu nesreću. Zaspao sam i završio pod kamionom", rekao je.

 


Nakon nesreće završio je u zatvoru gdje je sreo oca svog dobrog prijatelja.

"Tog jutra u zatvoru, prva osoba koju sam sreo bio je netko kog sam upoznao prije 15 godina. On je bio otac jednog od mojih dobrih prijatelja u srednjoj školi. Sjećam se da sam mu se divio jer je imao pet automobila i bio moćan biznismen u Dubaiju. Sredio je u zatvoru da dobijem madrac i jastuk. Sjeo sam na njih i pomislio da je to sve što sad imam. Bio sam poput ostalih u zatvoru, nisam bio frajer kao što sam mislio cijelo vrijeme. Bila je to nevjerojatna spoznaja", rekao je,prenosi Index.

Nakon izlaska iz zatvora, nije znao što želi napraviti od svog života pa je otišao na put, na kojem je upoznao Milenu.

"Godinu dana nakon što sam napustio Dubai bio sam u klubu u Brazilu gdje sam jedne večeri čuo neku ženu kako priča o Africi. Volontirala je u Kongu nakon što je izašla iz bolnice, gdje se liječila od leukemije. Odlučila je otići i pomoći ljudima. Volontirala je u UN-u, a oni su je poslali u Kongo gdje je provela godinu dana, a zdravlje joj se moglo pogoršati u bilo kojem trenutku. Upoznao sam je netom nakon što se vratila, a ona je sad moja supruga koja me nemjerljivo nadahnjuje. Počeli smo živjeti zajedno i razmišljati što bismo zajedno mogli napraviti", dodao je.

Dumato i Milena odlučili su donirati novac u dobrotvorne svrhe u Dominikanskoj republici, a nakon posjeta haićanskim izbjeglicama shvatili su da mogu donirati i vrijeme, ne samo novac.

"Ta žena doista je utjecala na ljude, od beba do staraca u selu. Svi su je voljeli, ne zbog novca, već zato što im je davala svoje vrijeme", rekao je o svojoj supruzi i dodao: "Tad sam shvatio da humanitarnost nije samo novac. Riječ je o davanju svog vremena drugima. Shvatili smo da ne možemo dati naš novac u dobrotvorne svrhe, već da trebamo pokrenuti svoju humanitarnu akciju".

Tad je Milena oboljela od raka dojke te je morala na mastektomiju i transplantaciju koštane srži. Dumato je utrošio 700.000 dolara na njeno liječenje i počeo razmišljati o alternativnim metodama.

 

"Liječnik koju ju je liječio osnivao je centar za prevenciju, a susjedne nekretnine bile su na prodaju. Kupio sam zemljište, a dogovor je bio da će 50 posto prihoda centra ići za osiguravanje tretmana onima koji si ga ne mogu priuštiti. Sad imamo devet kuća za obitelji, a centar će biti gotov do kraja 2017. godine", rekao je. 

Ne propustite