OBRATITE PAŽNJU DOK NIJE KASNO: 9 tipova boli u trbuhu koji mogu značiti ozbiljan problem

Zdrav život
OBRATITE PAŽNJU DOK NIJE KASNO: 9 tipova boli u trbuhu koji mogu značiti ozbiljan problem
Bolovi u trbuhu općenito se mogu podijeliti na bolove u gornjem ili donjem abdomenu, odnosno na bolove u cijeloj trbušnoj šupljini. Jaka abdominalna bol ne bi se smjela zanemariti jer može biti posljedica ozbiljnih stanja od kojih neka mogu ugroziti život. Pokušali smo kategorizirati tipove i lokacije boli koje vam mogu pomoći u odluci kada potražiti liječničku pomoć hitno.

2.    Grčevita bol u trbuhu vezana uz defekaciju

Grčevita bolu trbuhu, moguće u bilo kojem dijelu obično vezana uz pražnjenje stolice, moguća nadutost, a proljevi i zatvor se mogu izmjenjivati, obično je znak sindroma iritabilnog crijeva. Češće se pojavljuje kod mlađih žena, ali može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi. Pogoršava se uz stresove. Stanje obično ne zahtijeva odlazak na hitni pregled, ali narušava kvalitetu života i često dok se ne izdijagnosticiraju traže liječničku pomoć.

 

3.    Bol u gornjem abdomenu

Tupa ili probadajuća bol koja se ponavlja ili osjećaj pritiska u gornjem abdomenu odmah ispod rebara može upućivati na probleme sa srcem. Posebno treba pripaziti ukoliko se bol pojačava te na prateće simptome poput poteškoća s disanjem, preznojavanja, pada tlaka ili pulsa. Može se raditi o infarktu srca (donja stijenka) što zahtijeva poziv hitnoj. 

'Bol u žličici koja se pojasasto širi i obično javlja nakon abuzusa hrane i/ili pića može biti znak upale gušterače također traž hitni pregled. Najčešću zabunu unosi bol radi refluksne bolesti (tzv.GERB) koja je najčešće praćena žgaravicom tj. žarećom boli u žličici prema prsnoj kosti te intenzitetom može simulirati infarkt srca. Svakao je potrebno razmotriti faktore rizika kao što su pušenje, povišeni tlak, povišene masnoće u krvi i šećerna bolest', ističe dr. med. Martinović-Juroš.

Ne propustite