Jedna od najvećih predrasuda mačkama upravo je srušena

Kućni ljubimci
Jedna od najvećih predrasuda  mačkama upravo je srušena
Za potrebe istraživanja 50 mačaka uzeto je iz skloništa i njihovih domova te su nekoliko ostavljene bez hrane, igračaka i ljudskog kontakta.

Najnovije istraživanje provedeno u martu i objavljeno u časopisu "Behavioural Processes" dokazalo je da mačke mogu biti jednako prijateljski raspoložene prema ljudima kao i psi. Time je studija razbila jedan od najvećih mitova o mačkama – da ove krznene ljepotice puno manje vole društvo ljudi od pasa zbog čega je mace pratila nepravedna reputacija da su sebične i nedruštvene.

Istraživanje je uključivalo kognitivne testove na mačkama kakvi su se vršili i na psima i kornjačama. Za potrebe istraživanja 50 mačaka uzeto je iz skloništa i njihovih domova te su nekoliko ostavljene bez hrane, igračaka i ljudskog kontakta. Nakon toga vremena mačke su dobile hranu, igračke i društvo čovjeka, a najviše maca najbolje je reagiralo na interakciju s čovjekom. Preciznije, tek 37 posto mačaka izabralo je hranu, a ne društvo čovjeka. 

Pedeset posto testiranih mačaka izabralo je druženje s čovjekom iako su mogle izabrati između interakcije s ljudima i drugih njima najdražih stimulansa, poput hrane i igračaka. Tako smo dobili još više dokaza o njihovoj kompleksnoj društveno-kognitivnoj sposobnosti, kao i sposobnosti za rješavanje problema. Ipak, i dalje je uvriježeno vjerovanje da mačke nisu baš društvene niti da ih se može trenirati. Razlog tome može biti nedostatak znanja o tome koje stimulanse mačke preferiraju, objašnjavaju autori studije, prenosi zadovoljna.hr. 

 

Ne propustite