DOK NIJE KASNO: Pet promjena na tijelu zbog kojih morate HITNO posjetiti doktora!

Zdrav život
DOK NIJE KASNO: Pet promjena na tijelu zbog kojih morate HITNO posjetiti doktora!
Ponekad naizgled bezopasni simptomi, poput nadutosti ili trnaca u prstima, mogu upućivati na ozbiljniji zdravstveni problem. Odlazak liječniku može spasiti život.

Ponekad naizgled bezopasni simptomi, poput nadutosti ili trnaca u prstima, mogu upućivati na ozbiljniji zdravstveni problem. Odlazak liječniku može spasiti život.

Važno je da na vrijeme reagujete i simptome prijavite liječniku opće prakse koji će vas, prema kliničkoj slici, uputiti na daljnju specijalističku obradu.Iznenadni i nagli gubitak kilograma bez da ste promijenili prehrambene navike ili se intenzivnije započeli baviti tjelovježbom pri vrhu je simptoma koje nikako se smijete zanemariti. 

- Trebali biste registrirati koliki je gubitak kilograma i u kojem vremenu. Ovdje svakako treba provjeriti rad štitne žlijezde, obaviti osnovni fizikalni pregled, krvnu sliku te dobiti uvid u trenutačno stanje organizma i vidjeti koja je podloga gubitka kilograma - objašnjava dr. med. Neda Ferenčić Vrban, glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka.

Za žene je posebno opasno krvarenje poslije menopauze. Ginekolog bi vas u ovom slučaju trebao poslati na ultrazvuk ili uputiti specijalistu kako bi se isključila mogućnost tumora ili zadebljanje materične sluznice, tzv. hiperplazija endometrije.
I stalno krvarenje, ovisno o lokalizaciji krvarenja, ozbiljan je simptom koji nikako ne smijemo zanemariti. 

- Na primjer, krv u urinu može govoriti o tumorskom procesu u mokraćnom sustavu, krv iz bradavice dojke može govoriti o raku dojke, a kod žena obilno i nepravilno krvarenje također treba registrirati i javiti se liječniku - naglašava Neda Ferenčić.

Dugotrajno bolno grlo je simptom koji se često može povezati s promuklošću i kašljem koji su konstantni te vas ometaju u svakodnevnim aktivnostima, a nisu posljedica prehlade ili alergije. I to zahtijeva što brži posjet liječniku kako bi se na vrijeme uklonila ili potvrdila sumnja na tumorsku promjenu u grlu. A kod svake, pa i najmanje promjene na vašim madežima treba se obratiti izabranom liječniku koji će vas uputiti dermatovenerologu. Uvijek se temeljito gleda promjena veličine, boje, izbočenja madeža i promjena na samim rubovima. 

- Dermatovenerolog će prvo pogledati madež fizikalnim pregledom, a kod bilo kakve sumnje i aparatom dermatoskopom. Za melanom (rak kože) izuzetno je bitno što ranije otkrivanje jer je to vrlo važno za izlječenje - zaključuje dr. Nela Ferenčić Vrban.

 

Top 5 promjena na tijelu zbog kojih odmah trebate otići na pregled --->>>

 

(prvi.tv)

Ne propustite