Čović: Hrvati predvodnici stabilnosti i evropskog puta BiH

Bosna i Hercegovina
Čović: Hrvati predvodnici stabilnosti i evropskog puta BiH
Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas da je nefunkcionisanje dejtonske BiH, njenog ustava i zakonodavstva, problem za BiH kao zemlju koja želi da slijedi evropski put.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas da je nefunkcionisanje dejtonske BiH, njenog ustava i zakonodavstva, problem za BiH kao zemlju koja želi da slijedi evropski put.

On je u Neumu, na otvaranju naučne konferencije, rekao da je cilj skupa da se poruči da su Hrvati predvodnici evropskog puta BiH.

"Druga dva naroda su zadovoljna onim što imaju i činiće sve da se ovaj proces zadrži još pet ili deset godina na ovakav način, uvjerena da su kroz dva entiteta, a tada bez jednog konstitutivnog naroda, riješili pitanje reorganizacije BiH. Kroz naučnu misao ćemo poručiti da to neće ići tako, da Hrvati ovdje kroz vijekove baštine i BiH i evropske vrijednosti", naglasio je Čović.

Čović je naveo da je cilj da zaključci ovog skupa definišu strateški put i odrednice za put hrvatskog naroda u BiH.

On je naveo da je trenutna situacija u BiH prepuna iskušenja i izazova, te da od 1995. godine do danas kriza nikad nije bila iskazana na ovaj način.

"Iskušenja je previše. Mi smo sebi stavili u prioritet da budemo predvodnici stabilnosti i evropskog puta i obezbijedimo ravnopravnost u BiH", rekao je Čović.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Ljerka Ostojić istakla je da sve okupljene veže ista želja - da hrvatski narod živi ravnopravno sa ostala dva naroda u BiH.

Rektor Univerziteta u Zagrebu Damir Boras rekao je da stremljenje Hrvata prema Evropi pokazuje da BiH mora biti u Evropi zajedno sa Hrvatskom i ostalim zemljama koje promovišu evropske vrijednosti.

Rektor Univerziteta u Splitu Šimun Anđelinović, koji je i predsjednik Rektorskog zbora Hrvatske, istakao je da se Hrvatska, koja je uvijek institucionalno pomagala Hrvatima u BiH, treba koncentrisati na pomoć mladima da ostanu u BiH.

Naučno-stručni skup se održava u organizaciji kabineta hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a suorganizatori su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u BiH, Odjeljenje za nauku i obrazovanje HNS-a BiH, Sveučilište u Mostaru, Univerzitet u Zagrebu, Univerzitet u Splitu, te Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara.

Danas će biti održana dva panela - prvi pod nazivom "Istorija, kultura, jezik i obrazovanje Hrvata BiH", te drugi panel "Evropski put kao okvir za demokratizaciju BiH".

Sutra će biti održan treći panel "Ustavna i institucionalna ravnopravnost Hrvata kao temelj evropske BiH". 

Ne propustite