Ovaj čovjek je svjetski fenomen: Njegov bubreg je star čak 103 godine

Dobre priče
Ovaj čovjek je svjetski fenomen: Njegov bubreg je star čak 103 godine
Ante je tada imao 77 godina i bio je najstariji donor

Otac Ante je Ivanu Leki iz Osijeka 1991. godine donirao bubreg i dao mu novi život. Ante je tada imao 77 godina i bio je najstariji donor u Hrvatskoj.

Ivan Leko (66) oboleo je od hronične upale bubrega još 1986. Imao je tad 35 godina, suprugu, djecu i veoma veliku šansu da ostane bez bubrega, čiju je funkciju uništavala bolest koja je brzo napredovala.

Upravo to se  i dogodilo 1991, kad je krenuo na dijalizu, a bio je i jedan od čak 1100 ljudi koji su tad bili na listi za transplantaciju. Šanse za donirani bubreg bile su male jer se tad u Hrvatskoj obavljalo 50-ak transplantacija godišnje.

– Moj ljakar, doktor Marko Jakić, predložio je da članovi moje porodice odu na tipizaciju tkiva kako bismo vidjeli ko je od njih mogući donor bubrega. Dvije sestre i tata su odgovarali i, na moje iznenađenje, doktor Jakić odabrao je oca za prihvatljivijeg donora – prisjeća se Ivan, čiji je otac Ante tad imao 77 godina.

bubreg-2
Prema tadašnjim pravilima, donor organa nije mogao biti čovjek stariji od 60, ali je doktor Jakić smatrao da je bubreg njegovog oca u dobrom stanju.

- Moj otac imao je bubrege mladića, iako je bio najstariji donor organa u zemlji – kaže je Ivan, kog su ljekari u KBC-u Zagreb na Rebru operisali 1991. godine. Dvoumili su se hoće li bubreg biti dobar izbor za transplantaciju, ali doktor. Jakić je bio uvjeren u uspjeh.

– Sve je prošlo bez problema i za mene i za oca. Ja sad zapravo imam tri bubrega jer moje nikad nisu izvadili – kaže Ivan.
Otac Ante je nakon toga živio još 17 godina. Umro je u 94. godini, od starosti. Nikakvih zdravstvenih problema nije imao uprkos samo jednom bubregu, koji mu je i dalje savršeno dobro radio.

– Moj bubreg danas realno ima 103 godine i nadživio je sve predviđene medicinske granice jer se vjeruje da organi stare kao i čovjek. Ne prođe ni dan da ne pomislim na oca, zahvaljući kojem danas imam troje djece i sedmero unučadi – govori Ivan, koji se oseća dobro i zdravo, iako nalazi kažu da kreatinin u presađenom bubregu raste, pa on polako gubi funkciju.

Ivan je nakon transplantacije umnogome promijenio način života kako bi se presađeni bubreg zadržao.

(24sata.hr)

Ne propustite