Drama zbog poplava u BiH - SOLAK ZA NOVI.BA: RS je tražila našu pomoć, dječak se izgubio kod Lopara i krećemo u potragu za njim, ponijeli smo i dronove!

Aktuelno
Drama zbog poplava u BiH - SOLAK ZA NOVI.BA: RS je tražila našu pomoć, dječak se izgubio kod Lopara i krećemo u potragu za njim, ponijeli smo i dronove!
Voda se zadržava u Sprečanskom polju zbog speficične konfiguracije tla i ovo područje ima problema i sa podzemnim vodama.

Početak marta donio je intezivne padavine koje su podigle vodostaj rijeka širom Bosne i Hercegovine što je, na pojedinim mjestima, ugrozio imovinu građana i zaprijetilo izljevanjem vode. Kritična situacija trenutno je na području Gračanice, Doboj Istoka, uz sliv Spreče, Usore i Vrbasa.

Solak je naveo da je u kontaktu sa agencijama za vodna područja rijeke Save i Jadranskog mora i da su oni u stanju pripravnosti.

- Od Republičke uprave Civilne zaštite RS-a dobili zahtjev za pomoć i asistenciju jer se na području Lopara izgubio jedan dječak od 10 godina. Mi smo za Lopare uputili tri tima sa tri psa tragača i dvije posade sa dronovima kako bi im pomogli da što prije nađemo nesretnog dječaka – spomenuo je Solak i dodao da će se nada da će uspjeti u tome.

Pripadnici civilne zaštite i vatrogasaca na terenu su i intezivno prate situaciju, kao i njihove kolege iz Agencije za vodno područje rijeke Save i Agencije za vodno područje Jadranskog mora.

Kako je za portal Novi.ba izjavio direktor Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, Spreča i Usora već tradicionalno prave probleme, jer "su sklone bujičnom toku", ukoliko kiša pada jakim intenzitetom.

- Već od jučer su na terenu pripradnici FUCZ-a zajedno sa lokalnom zajednicom i uz pomoć mehanizacije čistimo odvodne kanale od otpada i granja koje se nakupilo tokom zime, da bi voda nesmetano oticala – pojasnio je Solak.

Prema njegovim riječima, voda se zadržava u Sprečanskom polju zbog specifične konfiguracije tla i ovo područje ima problema i sa podzemnim vodama.

- Trenutno nemamo životno ugroženog stanovništva ili objekata. U narednim danima trebali bi ispumpavati vodu na pojedinim područjima. Dobro je da je kiša prestala i sinoć od oko 2.00 sata voda u rijekama stagnira ili opada – kazao je naš sagovornik.

K.S.

 

Ne propustite