Znate li zašto se 8. mart obilježava kao Dan žena

Kiosk
Znate li zašto se 8. mart obilježava kao Dan žena
Međunarodni dan žena obilježava se diljem svijeta, svake godine 8. marta, a nastao je kao dan borbe žena za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost.

Međunarodni dan žena obilježava se diljem svijeta, svake godine 8. marta, a nastao je kao dan borbe žena za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost.

Prvi put je obilježen 28. februara 1909. u New Yorku, u organizaciji Socijalističke partije Amerike, u znak sjećanja na godinu dana ranije održan protest Sindikata radnica u tekstilnoj industriji (ILGWU).

Prijedlog o uspostavljanju Dana žena, nakon prvog obilježavanja u SAD-u, dala je u avgustu 1910. njemačka socijalistkinja Luise Ziets, a podržala ju je Clara Zetkin. Godinu dana kasnije, počeli su i prvi evropski protesti kojim su žene tražile jednaka prava - na njima je, u Austro-Ugarskoj, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj, učestvovalo je više od milion ljudi.

Godine 1912. su i žene u Francuskoj zatražile pravo glasa, u koje spada i pravo da budu izabrane, a potom i žene u Nizozemskoj, Švedskoj i godinu dana kasnije i u Rusiji.  U Njemačkoj je 1918. godine prvi put uvedeno pravo žena da glasaju ali i da budu izabrane. To je bio prvi veliki uspjeh pokreta žena u ovoj zemlji. 

Godinu dana ranije, 8. marta 1917, demonstracije za Dan žena u Petrogradu bile su jedan od pokretača ruske revolucije.

Na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena u Moskvi 1921. odlučeno je da se 8. mart u cijelom svijetu proglasi Međunarodnim danom žena. Inače, Dan je proglašen za praznik u Rusiji 1917. i slavili su ga uglavnom socijalistički pokreti i komunističke zemlje, sve do 1977. kada su ga usvojili Ujedinjeni narodi.
Na zapadu se Međunarodni dan žena uglavnom prestao obilježavati 1930-ih, dijelom i zbog toga što ga se povezivalo s komunizmom, a zamjenski je praznik postao Majčin dan koji se obilježava u čast majki i majčinstva svake druge nedjelje u maju. Dan žena ostao je državni praznik u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Kazahstanu, Kirgiziji, Moldaviji, Mongoliji i Tadžikistanu, a obilježava se cvijećem i poklonima. 

Iako borba žena traje već stotinu godina, ona još uvijek nije završena. Žene u cijelom svijetu još uvijek se bore s raznim predrasudama, posebno u poslovnom svijetu, još uvijek manje zarađuju od svojih muških kolega, a često su izložene seksualnom uznemiravanju, mobingu i zlostavljanju.  U nekim dijelovima svijeta ženama su, pak, uskraćena gotovo sva osnova ljudska prava.

Pritom, kao i većina praznika, i ovaj je podlegao komercijalizaciji, pa se na ovaj dan ženama uglavnom poklanja cvijeće, dok se njegova suština potpuno zaboravlja - većina ljudi i ne zna zašto se slavi 8. mart, ne zna da ovaj dan slavi borbu žena za ravnopravnost, već smatra da slavi generalno ženski rod.

Ali, mi nismo zaboravili suštinu ovog dana, i na ovaj vas dan podsjećamo na dugogodišnju borbu žena u kojoj su najveći uspjesi bili uvođenje osmosatnog radnog vremena, ujednačavanje plaća za muškarce i žene, ali i zaštita majki, te uvođenje porodiljnog odmora.

Ne propustite