beta
Srijeda 23. 10. 2019

ISTRAŽIVANJE

Najviše jugonostalgičara u Srbiji i BiH

Objavljeno:06.03.2017 - 12:57
Nostalgicno » Nostalgija
A A A Times Arial

Zbog raspada bivše SFRJ najviše žale stanovnici Srbije i BiH, pokazala je knjiga "Strategija simbolične izgradnje nacije u državama jugoistočne Evrope", nastala kao rezultat projekta istraživanja javnog mnijenja koje je sproveo IPSOS.

Prema tom istraživanju čak 71 odsto stanovnika Srbije žali za raspadom Jugoslavije. U Bosni i Hercegovini je taj procenat 68 odsto, a u Makedoniji 45.

Za raspadom bivše zajedničke države najmanje žale Hrvati, 18. odsto, a još manje, kako se navodi stanovnici Kosova.

Istraživanje je, obuhvatilo 10.500 stanovnika regiona, bez Slovenije, i dalo je niz pokazatelja o stavovima ljudi u jugoistočnoj Evropi o njihovoj privrženosti novonastalim državama, odnosu prema religiji, nacionalnim simbolima, prošlosti, odnosima s drugim narodima i pitanju krivice za prošle ratove.

Rezultati se svode na to da nigdje na prostorima nekadašnje SFRJ nacija nije tako snažno formirana kao u Hrvatskoj. Ili drugim riječima, na prostoru čitave bivše Jugoslavije.

Istraživanje koje se tiče stavova o ratovima iz devedesetih godina prošlog vijeka, ali i državnih granica pokazalo je duboku podijeljenost između Srbije, Hrvatske i BiH.

(tanjug)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!