Kako da mračan stan bude svjetliji?

Enterijer
Kako da mračan stan bude svjetliji?
Ako vam je stan na sjevernoj strani, u prizemlju i zaklonjen visokim zgradama i drvećem, onda znate kako je to živjeti u "mraku".

Ako vam je stan na sjevernoj strani, u prizemlju i zaklonjen visokim zgradama i drvećem, onda znate kako je to živjeti u "mraku". Osim što ambijent djeluje turobno, nije lako ni ukućanima koji su skloniji melanholiji od onih kojima je dom "okupan" suncem. Evo nekoliko savjeta kako da prostor učinite prostranijim i svjetlijim.

- Zidove okrečite u snježno bijelu ili nježno žutu nijansu. Na zidove okačite fotografije i slike živih boja.

- Ako je kuhinja mračna i skučena, dobro bi bilo da gornji i donji elementi budu u bijeloj boji visokog sjaja, a zidove okrečite u crveno.

- Usko predsoblje, u koje ne dopire dnevna svjetlost, prekrijte ogledalima od poda do plafona. Oni će ga učiniti svjetlijim i većim, a imaju i praktičnu namjenu.

- Primjenite jednostavan trik na plafonu sobe koja je posebno mračna - zalijepite tapete. Odaberite svetliju nijansu i živopisan kolorit, koji djeluje zanimljivo i efektno.

- U ćoškove velikih soba stavite lampe (podne, zidne, stone). Lusteri "visilice" su idealni za dio stana koji želite da istaknete, poput šanka ili police sa knjigama, fotografijama...

Ne propustite