Putinovi saradnici misteriozno umiru jedan za drugim posljednjih mjeseci

Svijet
Putinovi saradnici misteriozno umiru jedan za drugim posljednjih mjeseci
Iznenadna smrt ruskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama prošle nedjelje bila je šesta smrt ruskih diplomata od početka novembra prošle godine.

Iznenadna smrt ruskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama prošle nedjelje bila je šesta smrt ruskih diplomata od početka novembra prošle godine. Vitalij Čurkin, ambasador u UN-u, preminuo je 20. februara nakon što mu je pozlilo na poslu.

U početku su mediji javljali da je Čurkin umro od srčanog infarkta, ali nakon obdukcije su stručnjaci rekli da ne mogu da daju konačne odgovore o tačnom uzroku smrti. Čurkinova smrt je jako slična smrti ruskog ambasadora u Indiji krajem januara, konzula u Atini početkom godine, te još jednog ruskog diplomate u NewYorku na dan američkih izbora 8. novembra prošle godine. Uzroci tih smrti bili su ili infarkti ili kratke i teške bolesti.


U istom razdoblju umrla su i još dvojica ruskih diplomata - Andrej Karlov, ruski ambasadr u u Turskoj koji je ubijen na jednoj izložbi, a istog dana je ubijen i Petr Polšikov u svom stanu u Moskvi,prenosi Blic.

Bivši general KGB-a, Oleg Erovinkin, glavni osumnjičeni za sastavljanje onog famoznog Trumpovog dosjea, pronađen je mrtav 26. decembra prošle godine. Erovinkin je bio i pomoćnik bivšem zamjeniku premijera Igoru Sečinu, današnjem šefu državne naftne kompanije "Rosneft".

Britanski Independent je sastavio tačanu hronologiju smrti diplomata:

8. novembar 2016. - Sergej Krivov

Ujutro na sam dan američkih izbora, Sergej Krivov je pronađen u bez svjesti na podu ruskog konzulata s povredama glave. Prvi izveštaji govorili su o padu s krova i povredama glave, ali uskoro su Rusi zauzeli službeni stav da je Krivov umro od srčanog udara.

Ruski konzulat u New Yorku

Policija je brzo zatvorila slučaj, ali čak ni tri mjeseca kasnije medicinski stručnjaci nisu potpuno sigurni kako je umro. Osim toga, gotovo je nemoguće saznati što je tačno Krivov radio u konzulatu. Ruski mediji pišu da je bio zapovjednik konzularne dužnosti što bi značilo da je bio zadužen za sprječavanje sabotaže i brinuo se da američki obaveštajci ne postave uređaje za prisluškivanje u konzulat.

19. decembar 2016. - Andrej Karlov

andrej
Istog dana je još jedan diplomata ubijen je vatrenim oružjem. Petr Polšikov pogođen je u glavu i vjerovatno je zbog toga umro. Pištolj je pronađen ispod lavaboa u kupatilu, ali istraga još uvijek nije završena. Polšikov je bio jedan od glavnih diplomata za čitavu južnu Ameriku u ruskom ministarstvu spoljnih poslova.

26. decembar 2016. - Oleg Erovinkin


Bivši visoki zvaničnik KGB-a Oleg Erovinkin koji se sumnjiči da je pomogao bivšem britanskom špijunu Kristoferu Stilu u sastavljanju onog famoznog dosjea o američkom predsjedniku Donaldu Trampu pronađen je mrtav na zadnjem sjedištu njegovog "Leksusa". Bio je odani saradnik Igora Sečina koji se često spominje u tom spisu. Mediji su govorili da je Erovinkina smrt gotovo sigurno bila ubistvo da bi se kasnije promijenila priča i sada je prihvaćeno da je smrt bila zbog srčanog udara.

9. januar 2017. - Andrej Malanin

Ruski konzul u Atini, Andrej Malanin, pronađen je mrtav na podu kupatila nakon što se nije pojavio na poslu. Grčka policija objavila je da ne postoje dokazi o provali i čini se da je umro prirodnom smrću.

27. januar 2017. - Aleksandar Kadakin

Aleksandar Kadakin, ruski ambasador u Indiji umro je nakon "kratke i teške bolesti", prenose indijski mediji pozivajući se na izvore koji kažu da je nekoliko nedjelja bio teško bolestan. Reuters je prenio da je Kadakin umro od srčanog udara, ali ostali detalji smrti nisu poznati.

20. februar 2017. -Vitalij Čurkin

vitalij

Ruski ambasador Vitalij Čurkin iznenada je umro u New Yorku i sumnja se na srčani udar, ali mrtvozornik je rekao da bi trebalo provesti i toksikološko testiranje kako bi se provjerilo da kojim slučajem nije otrovan.

Ne propustite