Mogherini: Mir na zapadnom Balkanu mora biti nepovratan

Bosna i Hercegovina
Mogherini: Mir na zapadnom Balkanu mora biti nepovratan
Uvesti zapadni Balkan u Evropsku uniju: to je zadatak naše, a ne naredne političke generacije. Balkan je dio Evrope, i uvijek je to bio: nijedna politička granica ne može promijeniti ovu geografsku, historijsku i kulturnu stvarnost

Uvesti zapadni Balkan u Evropsku uniju: to je zadatak naše, a ne naredne političke generacije. Balkan je dio Evrope, i uvijek je to bio: nijedna politička granica ne može promijeniti ovu geografsku, historijsku i kulturnu stvarnost. Narodi na Balkanu su Evropljani: oni zaslužuju iste prilike, istu zaštitu i prava kao i svi drugi građani ovog kontinenta. EU neće biti cijela dok god ovaj region u srcu Evrope ne bude ujedinjen, kao dio naše zajednice, napisala je u aturoskom tekstu za "Dnevni avaz" visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, koja će danas boraviti u zvaničnoj posjeti BiH.

- Protekle godine, zemlje „zapadnobalkanske šestorke" i EU približile su se jedna drugoj. Mnogi od naših zajedničkih uspjeha bili su nezamislivi samo do prije nekoliko godina. Bosna i Hercegovina iskoristila je novu inicijativu Evropske unije: krenula je s ključnim reformama i predala je zahtjev za članstvo u EU, prekidajući zastoj koji je ometao napredak zemlje na putu ka evropskim integracijama. Dvije decenije nakon posljednjih ratova, ovaj region više je stabilan i demokratski nego ikada prije - navela je Mogherini.

Ipak, upozorava, regionalna stabilnost i rast i dalje su krhka postignuća. Političke prepirke često su imale primat nad ostvarivanjem interesa građana. Obećanja o boljim uvjetima za život nije uvijek pratio stvarni i primjetni napredak. Složeno međunarodno okruženje, s novim izazovima, sporim ekonomskim oporavkom i promjenjivom globalnom ravnotežom moći, dodatni je pritisak na krhki region.

- Ponekad smo imali utisak da se ni sami mir ne može uzeti zdravo za gotovo. Svi imamo isti interes da mir na zapadnom Balkanu bude nepovratan, kao i da se ostvari društveni, ekonomski i demokratski napredak. Ako se to desi, napredak ka članstvu u EU također će biti nepovratan. To je ključno koliko za Evropsku uniju toliko i za građane i lidere na zapadnom Balkanu. Da bi doprinijela ovim ciljevima, EU i njene države članice trebaju stalno sarađivati sa svim prijestonicama u regionu. Zato ću ove sedmice posjetiti cijeli region zapadnog Balkana, kako bih se sastala s liderima i građanima u Podgorici, Sarajevu, Skoplju, Beogradu, Tirani i Prištini - navodi Mogherini.

Kaže da je željela tokom ovog putovanja posjetiti svih šest gradova, da to putovanje zaista bude regionalno. Svaka od zapadnobalkanske šestorke ima svoj identitet, svoje izazove i težnje. Ali je, također, jasno da saradnja, dijalog i pomirenje pozitivno utječu kako na svakodnevni život građana tako i na put ka članstvu u EU u cijelom regionu. Savladavanje zaostavštine prošlosti posebno je teško u BiH te napori svih stoga moraju biti nepokolebljivi.

- Narednih dana posjetit ću univerzitete i imat ću priliku saslušati probleme i nadanja balkanske omladine: njihova je vizija ključna za oblikovanje sadašnjosti i budućnosti, oslobođenih predrasuda i animoziteta iz prošlosti. Sastat ću se sa svim vladama, obratit ću se parlamentima tamo gdje nisam imala priliku da to uradim ranije: parlament je centar svake de-mokratije, gdje kreatori politika moraju pokazati odgovornost i odgovoriti na potrebe građana.

Jer, to je suština našeg zajedničkog posla. Reforme u svakoj od zemalja nisu važne zato što ih vlade ili EU žele, nego zato što one mogu znatno promijeniti živote toliko ljudi u ovom regionu. Dinamika saradnje u BiH bit će ključna ne samo za napredak u pogledu zahtjeva za članstvo nego i da se zemlja osposobi da odgovori na potrebe građana. Ubrzavanje ovih reformi zadatak je naše generacije. Ako želimo ostvariti vidljive i opipljive rezultate za naše građane i poboljšati kvalitet života ljudi, moramo ojačati našu saradnju danas, ne sutra. To je naša odgovornost širom Evrope, kako unutar Evropske unije tako i na zapadnom Balkanu - napisala je Mogherini u autorskom tekstu za "Dnevni avaz".

Ne propustite