AMERI NAM PRIZIVAJU NOVI POTOP! Meteorološki sajt iz SAD prognozira nove razorne poplave

Aktuelno
AMERI NAM PRIZIVAJU NOVI POTOP! Meteorološki sajt iz SAD prognozira nove razorne poplave
- Na Balkanu će se sudariti topao vazduh sa Mediterana i hladni kišni cikloni sa sjevera

Američka meteorološka služba "Akuveder" objavila je na svom sajtu dramatično upozorenje u kojem stoji da cijelom Balkanu ovog proljeća prijete nove katastrofalne poplave! Kako "Akuveder" navodi u svojoj tradicionalnoj proljećnoj prognozi za Evropu, na Balkanu je moguć pravi potop zbog otapanja snijega sa planina i jakih kišnih ciklona koji stižu sa sjevera Evrope.
Međutim,srpski meteroolozi uvjeravaju da ne postoje nikakve naznake da bi na proljeće mogle da nas pogode poplave! Stručnjaci tvrde da predviđanja američkih kolega više liče na propagandu nego na ozbiljnu meteorološku prognozu.
Dramatičnu prognozu na sajtu "Akuveder" postavio je njihov meteorolog Tajler Rojs, koji je nagovijestio da se tokom cijelog proljeća na Balkanu očekuje vrlo promjenljivo vrijeme.

- Na Balkanu će se sudariti topao vazduh sa Mediterana i hladni kišni cikloni sa sjevera. To može dovesti do novih velikih poplava, a opasnost je tim veća ako se zna da se poslije izuzetno hladne zime tokom marta očekuje otapanje snijega na planinama, što će povećati vodostaje rijeka - prognozira Rojs.
Međutim, srpski hidrolozi i meteorolozi smatraju da je ovo samo još jedna dezinformacija i pokušaj širenja panike od strane američkih kolega! Hidrolog RHMZ Dejan Vladiković ističe za Informer da se ovdje radi o poznatoj "igri" američkih meteoroloških stanica koje se ponavljaju svakog proljeća.
- Nije prvi put da se na "Akuvederu" pojavi neka bombastična i upozoravajuća prognoza kada su Balkan u pitanju. Svake godine je ista priča, najavljuju se poplave i potopi, razne katastrofe, ali smo riješili da ih više i ne demantujemo! To rade ljudi od kuće, privatni meteorolozi, i prosto stavljaju prognoze bez realnih vremenskih i temperaturnih slika.  - naglašava Vladiković.

Sa njim je saglasan i meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić. On kaže da prema trenutnoj dugoročnoj prognozi nema naznaka za poplave niti obilne padavine.
- Te američke prognoze za proljećne poplave su čista glupost! Naredni period će biti pretežno sunčan i suh uz pojavu kratkotrajnih oblačnosti koje nikako nisu dovoljne da bi se rijeke izlile i prešle granice vanredne odbrane od poplava. Uostalom, veoma je neodgovorno od naših zapadnih kolega da tvrde takve stvari, naročito na duge staze - smatra Đurić, prenosi Informer.

Ne propustite