MOSKVA SLOMILA ZUBE: Crna Gora optužila ruske špijune za pokušaj državnog udara!

Region
MOSKVA SLOMILA ZUBE: Crna Gora optužila ruske špijune za pokušaj državnog udara!
Crna Gora namjerava podići optužnicu protiv Rusa Eduarda Šišmakova za organizovanje kriminalne organizacije koja je planirala svrgavanje prozapadne Vlade i tako spriječi državu da postane članica NATO-a

Britanski list “Times” tvrdi da će Crna Gora zatražiti pritvor za državljanina Rusije Eduarda Šišmakova, označenog da je glavni organizator osujećenog državnog udara, i podići optužnici u sklopu istrage o terorističkom napadu koji je planiran za 16. oktobar prošle godine.

Times Šišmakova naziva špijunom i piše da Crna Gora namjerava podići optužnicu za organizovanje kriminalne organizacije koja je planirala svrgavanje prozapadne Vlade i tako spriječi državu da postane članica NATO-a.

List smatra da je malo vjerovatno da će Moskva predati Šišmakova.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je ranije odbacilo optužbe da je državni vrh Rusije učestvovao u planiranju državnog udara u Crnoj Gori, uz ocjenu da su optužbe crnogorskih vlasti neosnovane.

List podsjeća da su na dan parlamentarnih izbora prošle godine crnogorske vlasti uhapsile 20 državljana Srbije zbog sumnje da su planirali teroristički napad i državni udar.

Tužilaštvo je saopštilo da je grupa planirala da nakon proglašenja izbornog rezultata zauzme zgradu parlamenta,proglasi pobjedu jedne opozicione partije i zarobi tadašneg premijera Mila Đukanovića.

U decembru, tužilaštvo je izdalo potjernice za dva ruska državljanina Eduarda Širokova i Vladimira Popova, kao i za trojicom državljana Srbije, Predragom Bogićevićem, Milošem Jovanovićem i Nemanjom Ristićem, zbog sumnje da stoje iza plana.

Glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić ranije ovog mjeseca je kazao da se, na čelu grupe koja je planirala terorističke napade, ubistvo tadašnjeg premijera Đukanovića i zaustavljanje puta Crne Gore ka NATO-u, nalazio Eduard Širokov, čije je pravo prezime Šišmakov, pripadnik bezbjednosnih službi Rusije.

On je saopštio da je istragom obuhvaćeno 25 osoba, uključujući dva poslanika Demokratskog fronat Andriju Mandića i Milana Kneževića.

Katnić je saopštio da Tužilaštvo treba da utvrdi da li su Mandić i Knežević znali za plan koji je osmislio Rus Eduard Širokov. Kako je najavio, tužilaštvo će imati gotovu optužnicu do 15. aprila.

Ne propustite