Brutalno pismo Josipu Brozu: Tito, vrati mi ženu ili je ubij!

Kiosk
Brutalno pismo Josipu Brozu: Tito, vrati mi ženu ili je ubij!
Internetom kruži pismo na kojem je naznačeno da je iz arhive Josipa Broza Tita, a da ga je poslao Ivan Ciganović 15. jula 1946. godine.

Internetom kruži pismo na kojem je naznačeno da je iz arhive Josipa Broza Tita, a da ga je poslao Ivan Ciganović 15. jula 1946. godine.

Seljak iz Podravine požalio se maršalu na suprugu koja ga je ostavila. Budući na težinu djela koje je žena počinila, Ciganović je Titu predložio uvođenje zakona koji bi bježanje od supružnika bilo kažnjivo smrću.

"15. juna 1946. pobjegla je od mene tajno moja zakonita i ljubljena žena Ciganović Mara, rođena 1915. godine u svijet s namjerom da vodi prostituciju i živi na tuđi račun. Mojem imanju prijeti rasulo i katastrofa, jer nema ko da vodi domaćinstvo, da krpi, pere, kuva i na polju pomaže. A moram da izdržavam i majku staru 72 godine i jedno dijete, ratno siroče", navodi Ivan u pismu Titu.

„Uvijek sam govorio ženi: 'Draga ženo, nemoj da me ostaviš, radije me ubij, nego da odeš u skitnju.' Ali eto otišla je lakoumnica i ovako me sada polagano ubija teška sudbina. Pitanje je kada će je pronaći i uhapsiti! No, ja se ne dam uništiti pritisku takve saboterke kakve je moja lakoumna žena. I ja hoću da živim dostojno i pošteno demokratski, kao i većina dobrih ljudi.

Molim vas stoga da poradite u vladi, da žurno izađe i da se u cijeloj Jugoslaviji javno objavi zakon o zaštiti bračnog života kako slijedi:

1. Svaka udata žena, koja ostavi svog muža, i ode u svijet, kažnjava se smrću.

2. Svaka udata žena, koja živi u svijetu, bilo gdje u kakvoj službi, mora da ima pismeno odobrenje koje je potpisao njen muž. Takvo odobrenje muž mora potpisati pred dvojicom svjedoka i ovjereno od strane mjesne vlasti.

3. Svaka osoba, koja bi zadržala kod sebe tuđu ženu bez takvog odobrenja ili bi je skrivala te je ne bi prijavila policiji kažnjava se smrću.

4. Svako krivotvorenje takvog odobrenja kažnjava se smrću.

5. Po objavi ovog zakona ima svaka udata, da u roku od osam dana nabavi takovo odobrenje.

6. Ovo sve važi i za muža, ako bi ostavio ženu otišao u svijet u nepovrat.

Ovim veoma važnim i hitnim zakonom biće pogođena u ahilovu petu svaka prostitutka i saboterka, porodični život biće izgrađen na čvrstim temeljima, nestaće užasnog kriminala i života na tuđ račun", predložio je seljak pogođen ženinim odlaskom.

(Dnevnik.hr)

Ne propustite