Švedska je najbolja zemlja za biznis u 2017.godini

Biznis
Švedska je najbolja zemlja za biznis u 2017.godini
Jedina zemlja koja se kreće ka vrhu ljestvice najbolje zemlje za biznis je Švedska, (Švedska je rangirana kao 17-ta u 2006.godini). Tokom protekle dvije decenije zemlja je prošla kroz transformaciju izgrađene na deregulaciji tržišta i budžetskim rezovima na svim nivoima Švedske.

Jedina zemlja koja se kreće ka vrhu ljestvice najbolje zemlje za biznis je Švedska, (Švedska je rangirana kao 17-ta u 2006.godini). Tokom protekle dvije decenije zemlja je prošla kroz transformaciju izgrađene na deregulaciji tržišta i budžetskim rezovima na svim nivoima Švedske.

Švedska vlada smanjila je nezaposlenost i dala podsticaje za zapošljavanje invalida. Porez na nasljedstvo je ukinut 2005. godine, a porez na bogatstvo dvije godine kasnije.

Porezi su i dalje visoki u odnosu na ostatak razvijenog svijeta, ali porezi na profit su niži od osam odsto u proteklih deset godina i ukupno porezno opterećenje prema rang listi prema Svjetskoj banci Doing Business popravila za 11 mjesta.

Švedska ekonomija od preko 493$ milijarde porasla je 4,2% prošle godine, samo su Irska i Luksemburg odmakle značajnije među zemljama koje se stavljaju u prvih 25 prema rang listi. Skandinavski narod ima nizak nivo javnog duga u odnosu na druge zemlje Europske unije, a veliku koristi od slobodne trgovinske politike. Trgovinski suficit je 5,2% BDP-a prošle godine. Švedska je rangirana među prvih 10 zemalja od 11 kategorija koje su mjerili.
  
Švedska je dom za neke od najpoznatijih brendova u svijetu, uključujući i Volvo, Electrolux, Ericsson i H & M. Maloprodajni gigant IKEA je osnovan u Švedskoj 1943. godine do tada 17-godišnji Ingvar Kamprad. Ali, Švedska je postala zemlja za Tech startupe.

Skype video chap aplikacja je napravljena od strane Šveđanina Niklasa Zennströma 2003. koju je Ebay kupio za 2,6 milijardi $ u 2005. dok je istu Microsoft platio 8,5 milijardi $ šest godina kasnije. Muzički servis za streaming Spotify je osnovana u Švedskoj prije deset godina od strane Daniela Eka i Martina Lorentzona. Kompanija ima 40 miliona korisnika (duplo više od Apple Music). Spotify je fokusiran na inicijalne ponude investitora u 2017. i mišljenja smo da će to biti jedan od najiščekivanijih IPOa ove godine.

Švedsku je 11. godina zaredom Forbes zadržao kao svjetsku ekonomiju kada se uzimalo u obzir mjerenje kapitalnih investicija. 

Novi Zeland zauzima drugo mesto u ovom mjerenju najboljih zemalja prema Forbesu. 

 

Izvor: Forbes

Ne propustite