Pogledajte galeriju: Nevjerovatne fotografije Balkana 1926. godine (FOTO)

Nostalgija
Pogledajte galeriju: Nevjerovatne fotografije Balkana 1926. godine (FOTO)
Kurt Hielscher je bio njemački fotograf koji je 1910-ih, dvadesetih i tridesetih putovao Evropom i bilježio svakodnevnicu raznih gradova i sela, kao i prelijepe pejzaže.

Fotografije  njemačkog autora Kurta Hielscher, koje su posljednjih nekoliko dana podjeljene na društvenim mrežama jednostavno oduzimaju dah i podsjećaju koliko je ovaj region, uprkos brojnim razlikama i sukobima, historijski i kulturno povezan. Hielsche je bio njemački fotograf kojeg je vlada Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca pozvala da obiđe zemlju i ovjekovječi je svojim fotografijama.

On je 1926. godine obišao čitav Balkan u istraživanju naroda i običaja, jer kako je sam rekao "ne voli da pravi fotografije za razglednice" te napravio album čiji samo jedan dio objavljujemo.
 

  • U Beogradu je dobio prevodioca i pismenu dozvolu da može da se kreće gde god mu je drago na teritoriji tadašnje kraljevine. Takođe, lokalne vlasti i njihovi automobili su mu bili dati na raspolaganje u kojem god dijelu zemlje se nalazio. Zeiss Ikon i Agfa kompanije su mu ustupile tadašnju najmoderniju foto opremu – navodi se u pojašnjenu fotoalbuma.


Napravio je 1200 fotografija od kojih nekih stotinak kasnije objavio, a one predstavljaju neprocjenjiv prozor u vrijeme i historiju ovih prostora. Na fotografijama su mnogi bh. gradovi, Sarajevo, Jajce, Mostar, Busovača, Trebinje, ali i Prizren, Pavlovac u Hrvatskoj te Novo selo u Makedoniji. 

Ne propustite