Tužba protiv NSA: "Okončati nadzor Internet saobraćaja"

Magazin
Tužba protiv NSA: "Okončati nadzor Internet saobraćaja"
Potpisnici tužbe su i Amnesty International, PEN American centar i Human Rights Watch.

Nevladina organizacija Američka unija za civilne slobode (ACLU) saopštila je danas da je podnijela tužbu protiv Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) i Ministarstva pravosuđa osporavajući vladin program masovnog nadzora Internet saobraćaja.

ACLU je podnijela tužbu sudu u Marylandu u ime više organizacija uključujući Wikimedia fondaciju, koja stoji iz Wikipedije, i konzervativnog Rutherford instituta, prenio je Reuters.

U tužbi se navodi da masovni nadzor Internet saobraćaja koji sprovodi NSA, predstavlja kršenje Prvog amandmana koji se tiče slobode govora i udruživanja i Četvrtog amandmana koji štiti građane od neosnovanog pretresa i zapljene.

Program NSA bilježi komunikacije sa "osobama koje nisu iz SAD-a" u cilju prikupljanja stranih obavještajnih podataka.
 
Potpisnici tužbe su i Amnesty International, PEN American centar i Human Rights Watch.
 
"Tražimo od suda da okonča nadzor Internet saobraćaja koji vrši NSA", napisao je osnivač Wikipedije Jimmy Wales u autorskom članku u "New York Timesu".

Tužba je uslijedila nakon neuspjelog pokušaja ACLU 2013. da ospori program NSA, prisluškivanja bez naloga, koju je Američki vrhovni sud odbio uz obrazloženje da podnosioci tužbe ne mogu dokazati da su prisluškivani.

NSA nije bila dostupna za komentar, navela je britanska agencija.

Ne propustite