MIGRANTI

Evropi prijeti novi migrantski talas iz Afrike

Objavljeno:08.01.2017 - 09:14
A A A Times Arial

Oko 15 miliona ljudi spremno je da do 2020. godine krene na dramatičan put preko Sredozemlja kako bi došli do obećanog Starog kontinenta, piše u dokumentu austrijske vojne tajne službe koji će biti predstavljen sljedeće sedmice.

Nigerija, Demokratska Republika Kongo, Sudan i Etiopija, četiri su zemlje iz kojih se očekuje najveći migracijski talas prema Evropi, upozoravaju austrijski vojni obavještajci.

U posljednje tri godine oko 550.000 Afrikanaca zatražilo je azil u EU. Najviše ih je iz Eritreje, Nigerije i Somalije, slijede Gambija, Mali i Alžir, Sudan, DR Kongo, Gvineja i Senegal, piše u izvještaju u koji je njemački list "Bild" imao uvid, prenosi "Večernji list".

Izbjeglice iz Eritreje i Somalije imaju pravo na azil jer dolaze iz ratnih područja, a ostali su označeni kao ekonomski migranti.

Broj afričkih izbjeglica znatno će se povećati, ako EU finansijski ne podrži pogođene zemlje te ne promijeni svoju politiku prema tražiocima azila koji su ekonomski migranti, citira "Bild" austrijske vojne obavještajce, prenosi Tanjug.

U izvještaju se zaključuje da će se zbog velikog priliva azilanata iz Afrike značajno promijeniti odnos EU prema ekonomskim migrantima, kao i da će biti neophodna bolja kontrola vanjskih granica Unije i uspostavljen model za protjerivanje onih kojima je odbijen azil.