beta
Petak 27. 04. 2018

PRIJATELJSKI SUSRET

Kako je Kennedy davne 1963. dočekao Tita (VIDEO)

Objavljeno:07.01.2017 - 20:17
Nostalgicno » Nostalgija
A A A Times Arial

"Naslovna fotografija iz oktobra 1963. je fotografija koja, možda, najbolje ilustrira prijateljsku atmosferu susreta. Kennedy je ispratio iz Bijele kuće svog visokog gosta koji se trebao helikopterom prevesti u Williamsburg.

Pozdravili su se i dok je Tito šetao očekujući da se helikopter spusti, Kennedy, koji se već bio uputio u svoju rezidenciju, vratio se sa djecom da pravi društvo predsjedniku Titu".

kennedy-tito-posjeta-sad-yugopapir1

 

"Dva predsjednika su razgovarala o mnogim važnim međunarodnim pitanjima. Tom prilikom predsjednik SAD Kennedy je prihvatio poziv predsjednika Tita da posjeti Jugoslaviju. Na slici: jugoslovenska i američka delegacija za vrijeme razgovora u Bijeloj kući".

kennedy-tito-posjeta-sad-yugopapir2

 

"Predsjednik Kennedy se čitavo vrijeme trudio da svom gostu ukaže što toplije gostoprimstvo. Na slici: Kennedy se oprašta sa predsjednikom Titom i Jovankom Broz na ulazu u Bijelu kuću".

kennedy-tito-posjeta-sad-yugopapir3

"Jovanka Broz je u Williamsburgu posjetila dom Georgea Whitea, sagrađen u XVIII stoljeću. Na slici pored nje je supruga šefa protokola SAD gospođa Beedle Duke i dugogodišnji čuvari kuće".

kennedy-tito-posjeta-sad-yugopapir4

"Govorom u Generalnoj skupštini predsjednik Tito se zalagao za donošenje kodeksa koegzistencije. On se zatim sastao sa generalnim sekretarom U Tantom. S njima je Koča Popović".

 

(index.hr)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!